Skogsindustriernas yttrande över revidering av Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter HVFMS 2013:19 om klassificering och miljökvalitetsnormer avseende ytvatten enligt förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön

Foto: Skogsindustrierna Blandade växter

Sammanfattning

  • Skogsindustrierna välkomnar att föreskrifterna ses över men konstaterar att nu presenterade förslag avseende bedömningsgrunderna inte medför några väsentliga förbättringar för skogsindustriella recipienter.

  • Skogsindustrierna anser att för att ett ämne ska regleras som SFÄ ska det ha ett brett användningsområde och utgöra risk för vattenmiljön i flertalet av landets vattenförekomster.

  • Skogsindustrierna avstyrker förslagen att införa sulfat och nitrat som SFÄ. Tillförsel av dessa ämnen bör istället regleras, där så är motiverat, genom tillståndsförfarandet eller lokala bedömningsgrunder.

  • Skogsindustrierna anser att ytterligare förändringar av de ekologiska bedömningsgrunderna måste göras för att korrekt statusklassning av skogsindustrirecipienter ska kunna göras. Detta är nödvändigt mot bakgrund av kommande lagändringar med skärpt tillämpning av "icke försämringsförbudet".

  • Skogsindustrierna föreslår att den aviserade större strategiska översynen resulterar i ett system som vid behov kan anpassas till den aktuella vattenförekomstens karaktär och är gärna delaktiga i en sådan process. Skogsindustrierna anser också att det borde finnas mycket att vinna om Sverige och Finland har liknande system.