Yttrande över Naturvårdsverkets förslag om begränsning av utsläpp av vissa föroreningar från medelstora förbränningsanläggningar

Foto: Skogsindustrierna Blandade växter

Yttrande över Naturvårdsverkets förslag till genomförande i Sverige av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/2193 om begränsning av utsläpp till luften av vissa föroreningar från medelstora förbränningsanläggningar

Sammanfattning

Skogsindustrierna har tagit del av rubricerat förslag. Våra viktigaste synpunkter sammanfattas nedan.

  • EU-gemensamma direktiv ska principiellt genomföras på samma sätt i samtliga medlemsstater för att ge företagen lika konkurrensförutsättningar.
  • Skogsindustrin verkar på en global marknad där kostnadsökningar inte kan kompenseras genom priset.
  • Direktivets femåriga möjlighet till högre begränsningsvärde för stoftutsläpp, max 150 mg/Nm3, för befintliga biobränsleeldade förbränningsanläggningar ska införas i svensk lagstiftning antingen direkt eller genom en dispensmöjlighet.
  • Naturvårdsverkets antagande att skogsindustriella anläggningar inte skulle ha nytta av det högre begränsningsvärdet för stoft är felaktigt. Det finns flera exempel på anläggningar som med befintlig reningsutrustning (multicyklon) innehåller 150 mg/Nm3.
  • Skogsindustriella anläggningar är generellt belägna i glesbygd där utsläpp av stoft inte utgör ett miljö- eller hälsoproblem.
  • Om Naturvårdsverkets förslag till begränsningsvärde för kväveoxider från befintliga biobränsleeldade anläggningar antas bör en dispensmöjlighet införas i lagstiftningen. Naturvårdsverket förslag till begränsningsvärde är mer än halverat jämfört med direktivets begränsningsvärde.