Yttrande över promemoria Nya dimensioner och vikter för vissa vägfordon (N2016/00757/MRT)

Promemorian berör ändringar i och implementerar EUs direktiv 96/53/EG om största tillåtna dimensioner i nationell och internationell trafik och högsta tillåtna vikt i internationell trafik för vissa vägfordon. Näringslivets Transportråd (NTR), Jernkontoret och Skogsindustrierna har beretts möjlighet att lämna synpunkter på promemorian och framför följande.

Sammanfattning Vi, Näringslivets Transportråd (NTR), Jernkontoret och Skogsindustrierna framhåller följande synpunkter på promemorian:

  • Det är positivt att lastbilarna ska kunna göras mer energieffektiva utan att lastkapaciteten försämras. Vi tillstyrker därför förslaget i stort.
  • Sverige bör arbeta för att få till stånd ett klargörande inom EU gällande gränspassager med tyngre och längre lastbilar. Det ska vara självklart att ett fordon som är lagligt i flera länder även kan köra över gränsen mellan dessa länder utan begränsning av antalet passager.
  • Begreppet alternativa bränslen införs i förordningen om vägtrafikdefinitioner men listan över bränslen och kraftkällor är ofullständig och får inte heller utgöra hinder för införandet av nya alternativa bränslen.
  • Den dokumentation som avsändare ska överlämna till transportören gällande uppgift om en containers eller ett växelflaks vikt ska vara enkel att hantera.