Remissvar: Vattenmyndigheternas samrådsmaterial för vattencykeln 2015-2021

Foto: Skogsindustrierna Blandade växter

Skogsindustrierna har tagit del av Vattenmyndigheternas samrådsmaterial.

Övergripande synpunkter på samrådsmaterialet

  • Det är ett omfattande och svårgenomträngligt material. Vattenmyndigheterna har gjort ett digert arbete med ambitionen att förbättra underlaget och öka förståelsen för gjorda bedömningar. Dock är det uppenbart att det har saknats väsentliga underlag t ex föreskrifter, vägledningar, data m m.
  • Det borde finnas en sammanställning över det underlag som saknas eller behöver uppdateras under vattencykeln. Man får uppfattningen att statusbedömningar och miljökvalitetsnormer kommer att ändras under perioden vilket måste kommuniceras tydligare till alla berörda.
  • Samrådsmaterialet är baserat på ofärdiga föreskrifter, preliminära klassningar och svårtolkade bedömningsgrunder vilket gör att bedömningarna har ett stort inslag av osäkerhet. Detta är mycket bekymmersamt för verksamhetsutövare eftersom åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer sannolikt kommer att få stor betydelse i kommande tillståndsprövningar.
  • Det finns ett stort behov av vägledningar för bla bedömning av KMV samt undantag. I nuläget blir klassningen på grund av denna brist på vägledning inte enhetlig mellan distrikten. Det finns högst sannolikt flera vattenförekomster som redan nu borde klassas som KMV eller ges undantag. Att skjuta upp till framtiden är ingen bra lösning för verksamhetsutövare som är i behov av tydliga spelregler för investeringar och åtgärder.
  • Tillgången och hanteringen av data är ett genomgående problem i vattenförvaltningen enligt samrådsmaterialet. Det saknas tillförlitliga och rättssäkra data för bedömning och klassning och för att definiera vad som är SFÄ. Det hänvisas i bl a domstolsärenden till VISS som därmed kan uppfattas ha rättslig status fastän den inte är det. Det måste säkerställas att VISS inte sammanblandas med miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram.
  • Övervakning har en betydelsefull roll i vattenförvaltningsarbetet. Hur/var/när provtagning ska ske måste förtydligas. Det är särskilt viktigt att klargöra att övervakningsstationerna måste vara representativa för vattenförekomsten.
  • När det gäller skogsbruket och dess betydelse för vattenstatusen är kunskapsläget mycket osäkert. I samrådshandlingarna anges skogsbruket slentrianmässigt som en betydande påverkanskälla för flera miljöproblem. Det saknas data och vetenskapligt underlag som stöder dessa bedömningar.