Så bra kan det bli – nya jobb inom skogsindustrin

Skogsindustrierna har tillsammans med konsultföretaget Pöyry genomfört en analys som visar var den största framtidspotentialen för branschen finns. Med rätt förutsättningar kan det skapas mellan 11 000 och 25 000 nya arbetstillfällen i skogsindustrin till år 2020. Tillväxten förväntas ske inom avancerade och utvecklade produkter, inte minst inom ökad träförädling.

Av den stora mängd data som tagits fram går att utläsa att vinstökningen kan bli mellan 4 och 31 miljarder kronor och omsättningsökningen mellan 37 och 67 miljarder kronor. Mellan 11 000 och 25 000 nya jobb kan skapas. Allra störst effekt på företagens ekonomi på kort sikt kan en satsning på trävaror ge.

Biodrivmedel och biobaserader kemikalier kommer också att vara viktiga områden. Men fler jobb och ekonomisk tillväxt inom detta område förväntas komma längre fram, i huvudsak efter rapportens tidsperspektiv som sträcker sig fram till 2020. Skälet till detta är att tekniken inom biodrivmedel och biobaserade kemikalier till del fortsatt är under pågående forskning och utveckling.

En än starkare skogsindustri, fler jobb och en utveckling mot en bioekonomi förutsätter gynnsamma politiska villkor. Det handlar bl.a. om:
- långsiktig energipolitik som garanterar tillgång till baskraft
- en skogspolitik som ger förutsättningar för ökad tillväxt och ett hållbart skogsbruk
- satsning på infrastraktur för fungerande och effektiva godstransporter
- ingen kilometerskatt! En skatt på avstånd skulle slå hårt mot skogsindustrin och drastiskt minska tillgången på biobränsle
- gynnsamma villkor för att ersätta fossilt med förnybara material i alla värdekedjor, inte enbart bränslen

Läs Skogsindustriernas kommentar om Socialdemokraternas utspel om det gröna guldet (publicerad 26 augusti 2014)