Exportvärdet för skogsindustriprodukter steg med 4 procent till 31 miljarder kronor under första kvartalet. Framförallt är det värdet av exporten av sågade trävaror och massa som stiger. Samtidigt har investeringar om sammanlagt drygt 5 miljarder kronor aviserats inom massa- och pappersindustrin hittills i år. Det visar Skogsindustriernas kvartalsrapport ”Så går det för skogsindustrin”.
– Det är glädjande att delar av svensk pappersproduktion – förpackningsmaterial och hygienpapper – nu åter ligger på samma produktionsvolymer som rådde innan finanskrisen 2008. Men bilden är blandad. Produktionen av grafiska papper, framförallt tidningspapper, fortsätter att minska, säger Skogsindustriernas vd, Carina Håkansson.
Mönstret från andra halvåret 2013 har fortsatt under inledningen av 2014. Massa, förpackningspapper, hygienpapper och sågade trävaror är ljuspunkter. Grafiska papper tynger. Totalt minskar pappersproduktionen som en följd av att tidigare aviserade stängningar av tidnings- och magasinspappersmaskiner genomförts.
En ytterligare positiv signal från branschen har dock tillkommit under våren genom avisering av flera stora investeringar. Det gäller totalt drygt 5 miljarder kronor inom massa- och pappersindustrin. Projekten genomförs 2014 – 2016.
Exportvärdet för skogsindustriprodukter steg med 4 procent till 31 miljarder kronor första kvartalet. Exporten av skogsindustriprodukter har därmed fortsatt att utvecklas starkare än exporten av alla varor.
Det har varit en god ökningstakt på leveranserna av sågade trävaror under det första kvartalet. Plus 14 procent jämfört med det första kvartalet 2013. Men trots prisuppgångar under senaste året är marginalerna fortsatt pressade på grund av en dyr råvara.
Om kvartalsrapporten
"Så går det för skogsindustrin" är en kvartalsredogörelse för utvecklingen och läget för skogsindustrin och dess delbranscher sågverks-, massa- och pappersindustrin. Informationen baseras på officiell statistik och på Skogsindustriernas statistik. Rapporten kommer ut fyra gånger per år och riktar sig till en bred läsekrets av beslutsfattare, journalister, analytiker och andra intressenter.