Skogsindustriernas kommentar till miljöministern

I ett blogginlägg den 3 februari skrev miljöminister Lena Ek att Skogsindustrierna inte bejakar frivilligt skydd som ett sätt att uppnå Nagoyaåtagandena. Skogsindustrierna kommenterar inlägget nedan.

Skogsindustrierna bejakar verkligen frivilligt skydd och vi tycker att de ska räknas in i sin helhet när Sverige rapporterar sitt i internationell jämförelse oerhört ambitiösa miljöarbete. Den parlamentariskt samansatta Miljömålsberedningen väljer att bortse från 300 000 ha frivilligt avsatt skog ovan gränsen för fjällnära skog vilket ger riksdagens ledamöter det felaktiga intrycket att Sverige inte når upp till Nagoyamålet om 17 %. Genom att också bortse från att Sverige skyddar 4 miljoner hektar lågproduktiv skog med viktiga ekosystemtjänster missar beredningen att signalera till det politiska systemet att Sverige redan skyddar mer än 25 % av arealen. Skogsindustrierna är förbryllade över att Miljömålsberedningen väljer att så kraftigt undervärdera det ambitiösa miljöarbete som Sverige och inte minst dess skogsägare har gjort.

Sammantaget har de frivilliga avsättningarna ökat med ca 1 miljon hektar sedan 1998. Målet var satt till 500 000 hektar till 2010. Statens mål om att öka det formella skyddet med 400 000 hektar under samma period har däremot inte uppnåtts. Miljömålsberedningen föreslår nu i sitt betänkande att landets skogsägare frivilligt ska avstå från att bruka ytterligare 200 000 hektar skogsmark till 2020. De 25 % som ägs av större skogsföretag är redan certifierade liksom de 17 % som ägs av staten. Det är därför framförallt är de mindre skogsägarna som förväntas öka sina frivilliga insatser. Skogsindustrierna och andra representanter för skogsbruket bedömer att det inte går att förutsäga hur de frivilliga avsättningarna kommer att utvecklas på de mindre skogsägarnas mark och än mindre att göra politiska utfästelser i frågan. Certifiering av skogsbruk är marknadsdrivet och 200 000 hektar ökat frivilligt skydd skulle innebära att ytterligare 4 miljoner hektar ska certifieras på 7 år. Det skulle omfatta cirka 80 000 privata skogsägare. Skogsindustrierna ser skogscertifiering som ett sätt att verifiera ett hållbart brukande men vi respekterar naturligtvis äganderätten och den enskilda markägarens förmåga att själv besluta om hur marken ska användas.

Skogsindustrins mål är tydligt: Vi ska bruka skogen så att alla skogslevande arter kan fortleva. De frivilliga avsättningarna är en av flera delar i att nå det målet. Skogen är Sveriges gröna guld och den ska räcka till mycket; gröna jobb i hela landet, förädlas till trävaror och papper till oss själva och till export, den ger oss förnybar energi till fjärrvärme och el och i en framtid kan den också driva våra fordon och ersätta fossila material – om den brukas. Det är därför det är så oerhört viktigt att regering och riksdag fattar väl avvägda beslut. Idag skyddas produktiv skog på en yta av 22 000 km2 att jämföra med Lena Eks Småland som är 29 390 km2 stort.

Skogsindustrierna bedömer att beslut och styrmedel som stimulerar skogsägare att genom aktiva åtgärder bevara biologisk mångfald är bättre resursanvändning än att lägga stora arealer för fäfot. Vi ser fram emot att en proposition om skydd av skogsmark också lyfter frågan om ett nationellt skogsprogram. Genom ett sådant program skapas ett forum där skogens alla nyttigheter kan vägas mot varandra innan beslut tas.

Läs mer

Läs Lena Eks blogginlägg

Mer information om skogsbrukets frivilliga avsättningar