Yttrande över betänkandet Skogsbränderna sommaren 2018

Foto: Skogsindustrierna

Skogsindustrierna finns inte med på sändlistan för remissinstanser men lämnar här synpunkter på betänkandet. Vi anser det mycket olyckligt att sändlistan helt saknade företrädare för skogsbruket och att det inför den fortsatta hanteringen bör övervägas hur ytterligare synpunkter från skogsbruket kan inhämtas.

Efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 och de omfattande bränderna under sommaren 2018 står det klart att vi som samhälle och bransch behöver vidta åtgärder för att förhindra framtida stora skogsbränder. Klimatet förändras och ett mer extremt väder, bland annat i form av torrperioder, kommer med all sannolikhet att bli vanligare. Vi kommer att drabbas av skogsbränder igen.

Skogsindustrierna anser att betänkandet Skogsbränderna sommaren 2018, SOU 2019:7 är väl avvägt och vi ställer oss bakom utredningens rekommendationer och förslag.

Skogsbranschen har gemensamt identifierat fem punkter för att branschen och samhället ska stå bättre rustade vid framtida skogsbränder och dessa återfinns väl återgett i utredningen på sid 220-231:

  • Förebyggande arbete och god beredskap
  • Tidig upptäckt avgörande – brandflyget är en nyckelresurs
  • Agera kraftfullt i början - nyttja lokala helikoptrar och samordna resurserna
  • Fullfölj insatsen tills faran är över
  • Säker och välorganiserad efterbevakning