Yttrande över remissen Skogsskötsel med nya möjligheter

Foto: Skogsindustrierna

Skogsindustrin är en av Sveriges viktigaste näringar som skapar sysselsättning i hela landet. Med sin naturliga råvara har skogsindustrin och skogsindustrins produkter en nyckelroll i utvecklingen mot ett hållbart, biobaserat samhälle.

Skogsindustrins investeringsplaner bygger på att avverkningarna kan fortsätta att utvecklas positivt under kommande decennier. Skogsindustrierna välkomnar därför Skogsstyrelsens samverkansprocess och arbete kring skogsproduktion. Skogsindustrierna tillstyrker merparten av förslagen i rapporten.

Skogsindustrierna anser att vissa förslag kan behöva ytterligare konkretisering. Rapporten i nuvarande utformning är väldigt omfattande vilket kan innebära att det enbart läses av de redan insatta och skulle vinna på att kortas ned samtidigt som åtgärdsförslagen lyfts fram på ett tydligare sätt.

Skogsindustrierna skulle gärna se ett tydligare ställningstagande och mål kring framtidens skogsproduktion uttryckt som exempelvis + 50% tillväxt på mark tillgänglig för skogsproduktion och att högsta hållbara avverkningsnivå ska öka med x % till 2030.

Skogsindustrierna anser att det är viktigt att samverkansprocessens resultat får spridning, tex genom utbildningspaket och rådgivning så att åtgärdsförslagen förs ut till skogsbruket, myndigheter och politiken. Här kan ett Nationellt skogsprogram vara en viktig arena. Skogsstyrelsen bör tydliggöra de jämställda målen så att rådgivning kring miljö och produktion får samma tyngd i såväl tid som pengar och det är viktigt att det tillförs tillräckliga medel för detta.