Yttrande över regeringsutredningen Ekologisk kompensation

Foto: Skogsindustrierna

Yttrande över regeringsutredningen Ekologisk kompensation – Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster samtidigt som behovet av markexploatering tillgodoses SOU 2017:34

Skogsindustrierna anser att en utvecklad lagstiftning kring ekologisk kompensation kan vara en bra väg framåt för kostnadseffektiva lösningar men det är olyckligt att utredningen så tydligt har ett myndighetsperspektiv som utgångspunkt snarare än verksamhetsutövar- och markägarperspektiv. Skogsindustrierna anser att det måste till marknadsbaserade lösningar för ekologisk kompensation och vi anser inte att kompensationspooler ska drivas och förvaltas i kommunal/statlig regi.

Skogsindustrierna anser inte att utredningen är tillräckligt tydlig när det gäller hur en kompensation ska värderas i förhållande till påverkan och vad som är en rimlig kompensation. Det finns risk att det kommer att hanteras i segdragna förhandlingar mellan tillsynsmyndigheter och verksamhetsutövare vilket kan resultera i kostsamma och fördröjda tillståndsprocesser. Det gagnar varken naturvården eller någon av de aktörer som är involverade i en kompensationsprocess.

Skogsindustrierna anser att utredningens förslag sannolikt leder till ännu längre handläggningstider i ett läge där handläggningstiderna snarare behöver effektiviseras för att gynna investeringar. Det behövs tydlig vägledning för vad som utgör en rimlig kompensation om målet är att tillämpningen av ekologisk kompensation ska öka i samhället.