Remiss Fördjupad utvärdering av Levande skogar 2019

Foto: Skogsindustrierna

Skogsindustrierna delar slutsatsen att målet, med nuvarande tolkning av preciseringarna, inte kommer att nås. Det är rimligt att konstatera att miljömålet som det är uttolkat inte heller kan nås oavsett vilka styrmedel eller åtgärder som genomförs.

Skogsindustrierna delar Skogsstyrelsens syn att miljömålssystemet behöver utvecklas för att bli mer motivationsskapande. Ett miljömålssystem som är konstruerat och uttolkat så att stora miljöinsatser inte uppmärksammas är inte motiverande. De frivilliga insatserna är så pass avgörande för ett bra miljötillstånd i skogen att det krävs realistiska mål, etappmål och preciseringar som kan mätas på ett objektivt sätt. Miljömålssystemet måste vara konstruerat så att målen är realistiska och begripliga för att skapa motivation. 

Skogsindustrierna ifrågasätter bedömningen att det inte går att se någon tydlig riktning för utvecklingen i miljön. Allt beror av hur man väljer att praktiskt tolka de preciseringar som fastställts för miljökvalitetsmålet och det är mycket tveksamt att dagens tolkningar möjliggör en utvärdering på en objektiv och vetenskaplig grund. Skogsindustrierna ifrågasätter starkt hur måluppfyllelsen bedöms i tabell Y, det är en uppföljning helt utan transparens. Där finns en mängd uppföljningsmått med oklara målnivåer som inte är förankrade eller kända för skogsbruket.