Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, dnr: 6664/2017

Eluttag på blå bakgrund

Boverket hänvisar till klimat- och energipolitiken och de mål som finns till år 2030 som del av bakgrund till föreslagna ändringar.

När man ska se på en fråga ur klimat och energi perspektiv behöver man lyfta blicken och se till hur effekter blir på klimatet i ett vidare perspektiv och på det energisystem som finns.

Det undantag som Boverket föreslår för viss energi producerad inom tomtgränsen kan gå direkt emot intentionen om effektivare energianvändning och mindre klimatpåverkan. Förslaget missgynnar både bioenergi och fjärrvärme, två varianter av energi som tillsammans är en stor del av att Sverige kommit långt i klimatarbetet och omställningen till fossilfrihet.

Författningarna borde se till energianvändningen istället för hur mycket energi som producerats utanför fastighetsgränsen. Det har både Miljömålsberedningen (SOU 2016:47) och Energikommissionen (SOU 2017:2) insett och därmed refererar de till använd energi.

Stryk undantag från energiprestanda för energi som producerats inom tomtgränsen.
Utgå från använd energi för att bedöma en byggnads energiprestanda. Denna ändring skulle göra att byggreglerna kommer mer i linje med både energikommissionens och miljömålsberedningens ställningstaganden.