Yttrande över Finansdepartementets promemoria om "En ny inriktning för beskattning av tung lastbilstrafik"

Skogsindustriernas yttrande över Finansdepartementets promemoria om "En ny inriktning för beskattning av tung lastbilstrafik".

Sammanfattning

Skogsindustrierna avstyrker förslaget i sin helhet. Motiv till detta är att Skogsindustrierna anser att:

  • förslaget saknar väsentliga delar avseende skattesatser, vägnät och konsekvenser
  • relevanta EU-processer så som Mobilitetspaketet och Energiskattedirektivet bör beslutas innan ändringar på nationell nivå genomförs
  • en översyn av all beskattning för tung trafik bör genomföras
  • en avsaknad av konsekvensutredning gör att promemorian underkänns som underlag för en proposition
  • förslaget innebär en ny inriktning, men först bör en samlad översyn av vägtrafikens skatter genomföras
  • åtgärder för mer ordning och reda i åkerinäringen behövs, men kan ske utan en skatt

Med välskötta skogar och en skogsindustri av världsklass som grund har Skogsindustrierna ställt upp en offensiv vision: att skogsnäringen driver tillväxt i världens bioekonomi. Bioekonomin bidrar till att bryta dagens fossilbaserade ekonomi och till att uppnå EU:s och Sveriges klimatpolitiska målsättningar.

De biobaserade produkter Skogsindustriernas medlemsföretag redan idag tillverkar – bioenergi, sågade trävaror, massa och papper – kommer att vara basen under åtskilliga år framöver men kompletteras ständigt med nya produkter som textilfibrer till kläder, kemikalier, drivmedel, etc.

För att framtids-satsningar ska kunna finansieras krävs en politik som leder till stark internationell konkurrenskraft för skogsindustrin. Effektiva och hållbara transporter är en viktig del i denna konkurrenskraft eftersom skogsindustrin är en av de branscher som köper mest transporter i Sverige.