Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén ”För Sveriges landsbygder – en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd”, SOU 2017:1

Foto: Skogsindustrierna Blandade växter

I yttrandet framhåller Skogsindustrierna vikten av goda villkor för företagande och innovation som grunden för arbete, hållbar tillväxt och välfärd i hela landet. Statens roll bör i första hand vara att bidra till gynnsamma förutsättningar för individers och företags ambitioner till utveckling och tillväxt, oavsett var man är verksam.

Skogsnäringen bidrar starkt till värdeskapande och sysselsättning i Sveriges landsbygder. I remissvaret framhålls att aktiviteterna i det privata näringslivet och lönsamma företag är en förutsättning för finansieringen av den offentliga servicen.

Skogsindustrierna delar landsbygdskommitténs bild av den skogsbaserade sektorns centrala roll i omställningen till en fossilfritt och biobaserat samhälle. För att ytterligare stärka den positiva utvecklingen inom de platsbundna näringarna är det viktigt att förslagen inom de nationella skogsprogrammet genomförs, och att regeringen presenterar den nationella agenda för bioekonomi som utlovats.

Skogsindustrierna välkomnar kommitténs förslag om att man måste titta på helhetsbilden när det gäller kostnader för transporter och bedöma vilka konsekvenser en förändring av skatter och avgifter inom det transportpolitiska området får för möjligheten att nå de landsbygdspolitiska målen. Förslag om kilometerskatt för tunga fordon innebär en straffskatt på landsbygden och måste därför avvisas. Även tillgången till snabb digital kommunikation i hela landet krävs för att möjliggöra fortsatt digitalisering av såväl industriella processer som skogsbruk.