Förslag till ändrade regler i BBR och BEN, dnr: 4562/2016

Foto: Skogsindustrierna Flis liggande

Utred ett byggregelverk som tar hänsyn till byggprocessens klimatpåverkan

Klimatpåverkan från byggnaders energianvändning i drift är ett ofta diskuterat och relativt väl utforskat område. Samhällets styrmedel och regleringar är också helt inriktade på driftsfasen.

Forskning har dock under senare år visat att byggprocessen har långt större betydelse för klimatpåverkan än vad många tidigare trott. Så mycket som 80 procent av en byggnads klimatpåverkan under en 50-årig livscykel kan orsakas under byggprocessen (tillverkning av byggmaterial, byggtransporter och produktion på byggarbetsplatserna).

I takt med att energieffektiviteten ökar i de nya husen ökar givetvis byggprocessens andel ytterligare. Trots dess stora betydelse saknas styrmedel som riktar sig mot byggprocessen.

Regelverket föreskriver att alla nya hus ska energideklareras i vilken energianvändningen under byggnadens drift framgår. Ingen information ges om energianvändningen under byggprocessen. Boverket har tidigare haft regeringens uppdrag att utreda hur byggreglerna kan ta hänsyn till klimatpåverkan från byggprocessen. Boverket konstaterade då att det krävs ytterligare utredningar.

Skogsindustrierna anser att det behöver utvecklas styrmedel riktade mot byggprocessen och föreslår att Boverket eller annan lämplig myndighet ges i uppdrag att utreda ett byggregelverk som tar hänsyn till byggprocessens klimatpåverkan.