Remissvar: Förslag till åtgärdsprogram för havsmiljön Dnr 3563-14

Foto: Skogsindustrierna Blandade växter

Skogsindustrierna har tagit del av Havs- och vattenmyndighetens samrådsmaterial avseende åtgärdsprogram för havsmiljön.

Sammanfattning av synpunkter:

  • Det är svårt att bedöma konsekvenserna av åtgärdsprogrammet eftersom ett fullt utvecklat system för bedömning av god miljöstatus ännu inte finns på plats. Om och hur verksamhetsutövare på land kan påverkas är inte uppenbart. Uppdateringar av föreskriften måste vara transparenta och möjlighet måste ges att lämna synpunkter under arbetets gång.
  • Skogsindustrierna understryker vikten av att undvika dubbelreglering avseende ett antal miljökvalitetsnormer och indikatorer som förekommer i både Vattenmyndigheternas och i HaVs åtgärdsprogram. Landbaserade åtgärder bör hanteras i åtgärdsprogrammen från Vattenmyndigheterna och enbart där.
  • Många åtgärder måste hanteras internationellt. Skogsindustrierna motsätter sig åtgärdsförslaget att upprätta NECA-områden inom Östersjön och Nordsjön. Sverige kan inte ensidigt införa styrmedel för NOx-utsläpp från sjöfart utan måste sträva efter att dessa, om de nu anses nödvändiga, utformas så att åtminstone hela EU omfattas. Konkurrensneutralitet gentemot industrier i andra länder är viktigt och innefattar även transportfrågor och sjöfart eftersom dessa är starkt kopplade till företagens försäljning. En omfattande konsekvensanalys av att inrätta ett NECA-område är en nödvändighet innan förslag kan läggas fram.