Remissvar: Europeiska kommissionens förslag till revidering av flera av EU:s avfallsdirektiv

Foto: Skogsindustrierna Blandade växter

Skogsindustrierna deltog i samrådet den 25 mars på Naturvårdsverket kring förslag till avgiftssystem för producentansvar för förpackningar och returpapper.

Skogsindustrierna anser att det finns otydligheter i förslaget, huvudsakligen avseende insamlingssystemen. Vi ställer oss bakom de frågeställningar som lyftes under samrådet och som finns med i Naturvårdsverkets noteringar från mötet.

Skogsindustrierna vill särskilt poängtera följande:

  • Det är inte helt lätt att se konsekvenser av förslagen utan tydliga definitioner av ett antal begrepp t ex "producent". Det hade varit mer logiskt att starta med definitioner även om regeringsuppdraget inte direkt uttalar en sådan ordning.
  • Det finns ett behov av en vägledning för att förstå hur prövning och tillsyn är tänkt att genomföras praktiskt. Med en tydlig vägledning är det lättare att ta ställning till förslaget. Vi välkomnar ett vägledningsdokument så snart som möjligt och vill gärna bidra med synpunkter.
  • Tillsynen av producenter omfattar förpackningsutformning med referens till Förpackningsdirektivet och de harmoniserade standarder som är kopplade till detta. För skogsindustrin är det angeläget att de krav som kommer att ställas vid tillsynen är av rimlig omfattning sett i ett internationellt perspektiv. I annat fall finns risk för handelshinder.

För Skogsindustrierna

Ingrid Haglind

2015-03-27