Remissvar: Promemorian ”Översyn av deponiskatten”

Foto: Skogsindustrierna Blandade växter

Nedan följer Skogsindustriernas yttrande över promemorian ”Översyn av deponiskatten”.

Enligt förslaget i promemorian till utformning av 6 § i lagen om skatt på avfall ska avdragsmöjligheten för returfiberavfall och avsvärtningsslam upphöra.

Returfiberavfall utgörs av avfall som följer med returpapperet och som måste avskiljas för att inte störa den fortsatta processen. En del av detta avfall är brännbart och utgörs t ex av plast medan en del t ex metall, sand och grus måste avsättas på annat sätt. För närvarande lyckas returpappersbruken omhänderta större del av returfiberavfallet.

Avsvärtningsslam uppkommer när trycksvärta avskiljs från returpapper. Detta är nödvändigt för att returpapperet ska kunna användas för tillverkning av vissa papperskvalitéer. Avsvärtningsslammet förbränns vid bruken varvid stora mängder aska uppstår.

Användning av returpapper för tillverkning av nytt papper innebär en resurs-besparing och en miljövinst för samhället i stort vilket i princip skulle kunna innebära att det vore befogat att behålla avdragsmöjligheten för ovan nämnda avfall. Skogsindustrierna kan dock acceptera förslaget att slopa avdrags-möjligheten för returfiberavfall och avsvärtningsslam. Det är emellertid av stort vikt att avdragsmöjligheten för aska från förbränning av avsvärtningsslam behålls, i enlighet med promemorians förslag.

Skogsindustrierna delar också promemorians bedömning att avdragsmöjligheten för grönlutsslam, som uppstår vid tillverkning av sulfatmassa, måste bestå.