Remissvar: Betänkandet Säker utveckling!

Foto: Skogsindustrierna Blandade växter

Nedan följer Skogsindustriernas yttrande över betänkandet Säker utveckling! Nationell handlingsplan för säker användning och hantering av nanomaterial; SOU 2013:70 (Dnr 2013/2537/Ke).

Sverige är en ledande nation vad gäller forskning och utveckling av nanomaterial. Det är viktigt att denna utveckling fortsätter och att resultaten kommer att kunna användas av svenska företag. För detta krävs en tydlig strategi som tar hänsyn till eventuella risker men som samtidigt inte hämmar utvecklingen.

Skogsindustrierna välkomnar därmed initiativet till en nationell handlingsplan för nanomaterial och ser behov av att den breddas med en plan för hur Sverige ska kunna säkra en ställning som ledande inom området.

Inom skogsindustriell forskning pågår omfattande satsningar inom bland annat området nanocellulosa. Potentialen för nanocellulosa är stor bland annat inom förpacknings-, hygien och sjukvårdsområdet. Nanocellulosa kommer att kunna ersätta fossila råvaror och därmed bidra till att klimatförändringen lindras.

Definitionen av nanomaterial är central men samtidigt svår. Att relatera till materialets storleks-fördelning innebär risk för att material eller varor med innehåll av sådana partiklar per automatik klassas som farligt för människa och miljö. Så är inte fallet, vilket också framgår av betänkandet. Trots detta vill vi understryka vikten av att en gemensam definition antas och tillämpas globalt. Den av EU- Kommissionen i oktober 2013 offentliggjorda definitionen kan åtminstone tillsvidare utgöra denna definition.

Ökad kunskap om nanomaterialens hälso- och miljöeffekter är nödvändig. Skogsindustrierna vill betona behovet av internationellt samarbete och är positiva till att svenska myndigheter medverkar aktivt i prioriterade program för utveckling av test- och riskbedömningsmetodik inom EU och OECD. Vi välkomnar också att kraftigt utökade resurser avsätts för utveckling av test- och riskvärderings-metodik, hälso- och miljöeffekter och säkerhetsaspekter samt för risker med avseende på arbetsmiljö. Standardiserade metoder är en nödvändig förutsättning för en relevant säkerhetsbedömning.

Skogsindustrierna delar utredningens bedömning av att åtgärder behövs för överblick och kunskap rörande hälso- och miljörisker med nanomaterial. Likaså ser vi att det behövs åtgärder för kommunikation och samverkan. Utredningen föreslår att ett nanoråd och ett nanocentrum inrättas som plattform för samordning av åtgärder på ett kostnadseffektivt sätt. Skogsindustrierna finner detta behövligt men vill samtidigt framhålla att befintliga strukturer av nätverk mm bör användas.

Reglering av kemikalier bör helst ske globalt eller åtminstone EU-gemensamt och på ett adekvat sätt reglera ämnen med farliga egenskaper. Reach-lagstiftningen är idag den naturliga regleringen. Denna omfattar såväl nanomaterial som andra ämnen. Reach innebär att ämnen ska registreras och säker hantering definieras. Skogsindustrierna kan inte utifrån dagens kunskap se skäl till att nanoämnen ska regleras separat i Reach. Såsom tidigare framhållits är det ingen självklarhet att alla nanoämnen innebär risk för hälsa eller miljö. För relevant bedömning av enskilda nanoämnen krävs att metoder och tester för riskbedömning utvecklas.