Skog, klimat och råvaruförsörjning

Här hittar du samlad statistik om skog, klimat och råvaruförsörjning.

Skogssektorns totala klimateffekt beräknas som summan av dessa tre delar:

1. Nettosänkan i skogen och träbaserade produkter

2. Utsläpp som uteblir när fossilt ersätts med förnybart från skogen (substitution)

3. Fossila utsläpp i skogssektorns egen värdekedja

År 2020 bidrog skogssektorn till klimatet genom att direkt eller indirekt få bort 93 miljoner ton koldioxid från atmosfären. Det kompenserar för hela Sveriges territoriella utsläpp – två gånger om. Under perioden 1990–2020 har den positiva klimateffekten av Sveriges skogssektor ökat med 1 miljon ton koldioxid varje år. Den viktigaste faktorn i förbättringen är att produkter och material från skogen ersätter fossilt. Till detta kommer att utsläppen i värdekedjan har halverats, medan nettosänkan i skog och träbaserade produkter har varit stabil.

Läs mer om skogens klimateffekt

 

Drygt 70 procent av Sveriges yta är täckt av skog, vilket gör oss till Europas näst mest skogrika land, strax efter Finland. Av Sveriges totala landyta på närmare 41 miljoner hektar räknas cirka 28 miljoner hektar som skogsmark.

Läs mer skogsbruk

 

Visste du att nästan hälften av Sveriges skogar ägs av privatpersoner? För att vara mer exakt av 313 084 privatpersoner. I många familjer går skogen i arv och brukas i generation efter generation. En fjärdedel av den svenska skogen ägs av privata skogsbolag. Den sista fjärdedelen ägs bland annat av staten, kommuner och Svenska kyrkan. 

Internationellt sett är det ganska ovanligt att privatpersoner äger skog. I Centralasien, Ryssland och Afrika ägs nästan all skog av staten och i Kanada äger staten 93 procent av skogen, medan siffran ligger på 68 procent i USA. I Europa är det dock lite vanligare med privata skogsägare. I snitt är 56 procent av skogen i Europa i privat ägo.

Läs mer om äganderätten

 

 

De mest skyddsvärda skogarna bevaras långsiktigt genom bildande av nationalparker, naturreservat och biotopskyddsområden. Samlat brukar de benämnas formellt skyddad skogsmark. Som grafen visar har arealen formellt skyddad skog ökat sedan 1990-talet. Siffrorna gäller produktiv skogsmark.

Läs mer om skyddad skog

 

Sammantaget är cirka 25 procent av den svenska skogsmarken är undantagen från skogsbruk. Skogen kan vara formellt skyddad (till exempel nationalparker och naturreservat), eller frivilligt avsatt (skogsägaren undantar arealer). Improduktiv skogsmark är skog på magra marker där trädens sammanlagda tillväxt understiger en kubikmeter per hektar och år, och den brukas inte heller. Hänsynsytor är sparad hänsyn i samband med skörd.

Läs mer om biologisk mångfald

 

 

De senaste 100 åren har mängden skog fördubblats i den svenska skogen tack vare utvecklingen av ett aktivt skogsbruk. Tillväxten i de svenska skogarna är större än avverkningen. Siffrorna avser produktiv skogsmark och är de senaste siffrorna som finns tillgängliga enligt Riksskogstaxeringen. 

Läs mer skogen och klimatet

 

 

Andelen lövträd har ökat i Sverige. Sedan 1990 har den ökat med cirka 53 procent och utgör idag 18 procent av det totala virkesförrådet på svensk skogsmark. Sedan 1985 har andelen lövträdsdominerad skog för landet som helhet ökat från 6,5 till 8,9 procent av skogsmarkensarealen. Femårsmedelvärde, anges som mittenår e.g. 2017-2021=2019.

Läs mer om Sveriges skogar