Överallt i världen händer det: plast och aluminium fasas ut ur våra livsmedelsförpackningar och ger plats för förnybara alternativ. Mitt i händelsernas centrum står Ebba Mannheimer. I sin roll som affärsansvarig för nya barriärlösningar på Stora Enso utvecklar hon framtidens livsmedelsförpackningar.
Ebba har gett sig på den kanske största utmaningen för att vi ska få helt förnybara och cirkulära förpackningar, den som handlar om att använda ny teknologi och biobaserade material för att tillverka den tunna barriär som exempelvis gör kartong vätske- och fettbeständig. Idag är den oftast av aluminium eller plast. Men det kommer alltfler biobaserade alternativ som fyller samma funktion, samtidigt som kartongen blir lättare att återvinna och kan brytas ner om den hamnar i naturen.
– Redan idag har vi helt förnybara livsmedelsförpackningar och om några år kommer vi kunna erbjuda det till fler segment och för livsmedel med längre hållbarhetstider. Det som är så spännande är att det är en utvecklingsresa som pågår i högt tempo. Det kommer inte en dag då vi har ”den ultimata förpackningen” utan de blir bättre hela tiden. För varumärkesägare och återförsäljare gäller det att hoppa på tåget och för oss konsumenter att göra medvetna, klimatsmarta val, säger Ebba.
Mer cirkulära engångsförpackningar
För Ebba är det viktigt att alltid värna återvinningsperspektivet när nya engångsförpackningar för livsmedel tas fram. Även om det är en stor fördel att förpackningen kan brytas ner om den råkar hamna i naturen får det aldrig bli en anledning till att inte återvinna. Bara då blir den till nya högkvalitativa produkter.
– Globalt sett är det också därför vi kan göra stor skillnad om vi byter ut plastbarriären mot mer cirkulära alternativ. I Sverige har vi teknik för att separera barriären så att kartongen kan återvinnas men i många länder är kapaciteten mindre utbyggd. Där kan det bli så att förpackningen bränns upp istället, säger Ebba. Sen är det väldigt positivt att det finns en så hög medvetenhet och att länder på alla kontinenter agerar för att minska mängden plast, inklusive stora länder som Kina och Indien. Då kan vi uppnå en betydande effekt.
Fiberbaserat ersätter plast
Att prata morgondagens livsmedelsförpackningar handlar snabbt om hur fiberbaserat ska ersätta plast, men affärsområdets kanske viktigaste uppdrag är att tillverka förpackningar som är riktigt bra på att behålla sitt innehåll i gott skick. Det i sin tur förlänger livsmedlens hållbarhet, minskar matsvinn och miljöpåverkan.
– Nu har jag varit med på en utvecklingsresa där vi har tagit fram ett barriärmaterial som idag används i exempelvis pappersmuggar och glassförpackningar, säger Ebba. I framtiden skulle det vara spännande att utveckla förnybara alternativ inom helt andra områden, Stora Enso håller exempelvis på att ta fram ett träfibermaterial som kan ersätta frigolit. Många nya innovationer är på gång!