Svenska utvecklingsprojekt för hållbar textiltillverkning

Inom skogsindustrin och akademin pågår många utvecklingsprojekt och satsningar för att bidra till en mer hållbar modeindustri med mer miljövänliga tyger. Här är några av de mest spännande.

Tree To Textile

Tillsammans med H&M, IKEA och Kiram jobbar Stora Enso för att få ut en ny, miljövänlig cellulosafiber från skogen i det gemensamma initiativet Tree To Textile. Fokus ligger på hållbar och kostnadseffektiv textiltillverkning med lägre användning av energi och kemikalier. Stora Ensos del i projektet är att bygga en demoanläggning vid en av sina nordiska anläggningar.

Södra återvinner textil

Återvinning är en stor utmaning för modeindustrin. Inte minst för att många tyger är en blandning av flera material. Nu har Södra utvecklat en metod för att separera textilfibrer från varandra. Utsorterad bomull, viskos och lyocell gör de sedan ny textilmassa av. Tillverkningen har tagits i drift och Södra räknar med att att komma upp i återvinning av 25 000 ton textilier per år. Läs mer hos Södra.

Även Re:newcell återvinner

Re:newcell, sprunget ur KTH, tillverkar textilmassa för viskostyg av begagnade kläder av bomull och andra nedbrytbara material. Företaget har sin första testanläggning i Kristinehamn där de kan producera 7.000 ton textilmassa per år. Målet är att skala upp till 30.000 ton textilmassa per år.

Skogens Tyg – textil av pappersgarn

Projektet Skogens Tyg ska i pilotskala tillverka mjuka och töjbara textilier av pappersgarn. Ambitionen är att kunna erbjuda ett kommersiellt alternativ till garner som finns på marknaden idag, tillverkade av syntetiska fibrer från fossilbaserade råvaror. I projektet ingår bland annat Smart Textiles och skogsindustriföretagen Ahlstrom-Munksjo, Mondi Paper och Nordic Paper.

Cellcomb – miljövänliga tyger för vården

I vården används engångsplagg av hygieniska skäl. Idag är de tillverkade i fossilbaserade material. Cellcomb har i samverkan med flera aktörer tagit fram Biorocken - ett engångsplagg i ett biobaserat material. Just nu är rocken ute på test.

NeoCel – ett EU-projekt inom skogsbaserad hållbar textilRise

Rise koordinerar projektet NeoCel, som just gått in i slutfasen. De har tagit fram en miljövänlig process för att ta fram hållbar textil genom återvinning av processkemikalier för upplösning och spinning av cellulosafibrer. Av fibrerna har de lyckats spinna garn, väva tyg och även sy plagg. En viktig del av projektet var att påvisa miljömässiga och ekonomiska fördelar jämfört med viskosprocessen. Processen har förutsättningar att skalas upp för kontinuerlig kommersiell produktion.