Patricia Oddshammar är chef för biokomposit på Stora Enso
Foto: Stora Enso resp Patrik Linden
Stora Enso är ett av de företag som bryter ny mark genom att med skogen som råvara ta fram material som kan ersätta plasten. Ett sådant exempel är biokompositen DuraSense.
Patricia Oddshammar, chef för biokomposit på Stora Enso:
Varför är DuraSense en framtidsprodukt?
– Den lever upp till de krav vi måste börja ställa på att material ska vara cirkulära. DuraSense kan cirkulera upp till sju gånger och det häftiga är att kvaliteten förbättras de första gångerna som den återvinns. Träfibrerna blir
starkare och bättre till skillnad från plast där kvaliteten försämras vid återvinning.
Har den plastens goda egenskaper?
– Ja, materialet är en blandning av träfiber och biobaserad plast. Det gör att vi får plastens elasticitet och formbara egenskaper tillsammans med träets styrka samtidigt som koldioxidavtrycket reduceras med upp till 80 procent. DuraSense bryts också ner snabbare
än plast.
"DuraSense har plastens elasticitet och träets styrka"
Patricia Oddshammar, chef för biokomposit, Stora Enso
Vad kan DuraSense användas till?
– Det finns otaliga användningsområden eftersom vi kan anpassa "receptet" efter ändamål. Våra kunder tillverkar allt från industrikomponenter till klädgalgar och köksredskap. Just nu tittar vi på hur DuraSense kan användas i bilindustrin där vi ser stor potential.
Plast är billigt att tillverka. Är det svårt att konkurrera i pris?
– Att konkurrera i pris är ofta en utmaning för de alternativa materialen, men här har vi en biokomposit som är billig. Dagens bioplaster är två till tre gånger dyrare än DuraSense.
Vad gör ni för att nå ut till fler marknader?
– Vi arbetar med att kvalitetssäkra materialet mot olika branschstandarder. Nästa steg är att säkerställa att materialet följer direktivet för leksaksprodukter.