Land efter land säger nej till plast

På senare tid har det tagits en mängd beslut världen över för att minska användandet av fossil plast och öka återvinningen av den plast som redan finns. Vi snabbguidar dig i några av dem!

Ingen engångsplast ...

Ingen har väl missat EU:s beslut att förbjuda engångsplast – som exempelvis plastmuggar, bestick och sugrör – i samtliga EU-länder. Beslutet röstades igenom av en överväldigande majoritet, 560 ledamöter för och 35 emot, och träder i kraft 2021. Dessutom nåddes en överenskommelse mellan 170 länder på ett FN-lett möte i Nairobi i mars om att minska användningen av engångsartiklar av plast till 2030.

... och kamp påbörjad mot plastkassar

Ett mål med EU:s omfattande plaststrategi är att användningen av plastpåsar ska minska från 90 påsar per person och år till 40 år 2026. Många länder har infört lagar om att butiker måste ta betalt för påsarna. Ett år efter att Sverige infört lagen hade försäljningen av plastpåsar minskat med hela 35 procent.

I Sverige förbjöds mikroplast i kosmetiska produkter ”som sköljs av” 2018

Inga mikroplaster i kosmetika

Sverige förbjöd 2018 mikroplast i kosmetiska produkter "som sköljs av" som exempelvis tandkräm, tvål och schampo. I Storbritannien, Frankrike, Italien, Nya Zeeland, Kanada och USA har man liknande förbud. Förbudet gäller dock inte exempelvis smink, hudkräm och solkräm som också innehåller mikroplaster.

Storbritannien storsatsar

I The UK Plastics Pact har plastindustrin, regeringen och frivilligorganisationer gått samman för att minska förbrukningen och öka återvinningen. År 2025 ska alla plastförpackningar innehålla 30 procent återvunnet material. Skottland har, utöver denna kraftsamling mot plastförpackningar, förbjudit tops gjorda av plast.

Kenya hotar med fängelse

Som elfte land i världen meddelade Kenya i augusti 2017 att de infört ett förbud mot plastpåsar. Den som bryter mot förbudet kan få skyhöga böter och till och med fängelse. Samma år gick trettio kustländer samman för att stoppa dumpningen av plast i haven
under kampanjen #CleanSeas. Några nationer som gått med i kampanjen, som Kenya och Indonesien, står enligt FN:s miljöprogram Unep bakom en mycket stor del av den plast som dumpas i haven.

Kalifornien skippar sugrören

För tre år sedan förbjöds plastpåsar för engångsbruk i Kalifornien och nu tar delstaten nästa steg i klimatarbetet. Som första amerikanska delstat förbjuder de nu restauranger att rutinmässigt förse sina kunder med plastsugrör. Det ska bara erbjudas om kunden efterfrågar det. Snabbmatsrestauranger omfattas dock inte av lagen. Redan 2018 totalförbjöd städerna San Francisco och Seattle plastsugrör.

Paradisö förbjuder plast 

2017 förbjöd Aruba plastpåsar för engångsbruk. Från år 2020 blir det också förbjudet att använda engångsprodukter som plastmuggar, sugrör och take away-lådor av frigolit. Solkräm som innehåller oxibenson kommer också att förbjudas, med ett totalförbud från år 2020. Oxibenson har en negativ påverkan på korallreven längs Arubas kustlinje, då den skadar korallernas DNA så att de inte kan återhämta sig efter att korallerna utsätts för blekningar.

Kina slutar importera avfall 

Kina är den i särklass största producenten av plast med mer än en fjärdedel av världens produktion. Landet har dock även blivit världens soptipp. Lastfartyg som transporterar prylar till väst har tagit med sig skräpet tillbaka. Men sedan 1 januari 2018 är det stopp för detta, då trädde Kinas nya importstopp National Sword i kraft. I beskedet till Världshandelsorganisationen, WTO, förklarade Kina att "stora mängder förorenade och till och med farliga ämnen finns i det fasta avfallet" och meddelade att handeln därmed utgjorde ett oacceptabelt miljöproblem.
(Källa: Veckans affärer, BBC, Guardian, Svensk handel)