Biobaserad vårdrock

Vårdsektorn är en tung konsument av fossila engångsartiklar. Företaget Cellcomb har tagit fram en första prototyp av en biobaserad vårdrock som har både skyddande egenskaper och är skonsam för klimatet.

Cellcomb har specialiserat sig på miljövänliga material för vården – varför då?
– Sjukvården behöver skyddsbarriärer, som exempelvis britsskydd och förkläden, för att minska riskerna för smittspridning. Dessa produkter är oftast för engångsbruk, något som gör det extra viktigt att göra dem så miljövänliga och hållbart producerade som möjligt. Vi använder därför förnyelsebara råvaror i våra produkter. Där vi behöver plastens egenskaper använder vi bioplast av förnybara råvaror, exempelvis majsstärkelse. Sjukvården är en gigantisk marknad – kan vi fasa ut det fossila inom vården kan det få stor påverkan globalt.

Berätta om ert senaste projekt Biorocken!
– Engångskläder inom vården görs ofta i fossila material, men biorocken är gjord av ett så kallat non-wovenmaterial (ett icke vävt material) baserat på skogsråvara. Den är tänkt att användas när vårdpersonal utför administrativa sysslor då kläder som används vid patientkontakt har betydligt högre hygienkrav. Men på sikt vill vi även ta fram patient- och operationskläder.

Är den redo att tas ut på marknaden?
– Just nu håller vi på med tester av hur den upplevs – är den för sval, för varm, sitter den bra, och så vidare. Efter det vill vi absolut skala upp produktionen och få ut biorocken på marknaden.

Går den att återvinna?
– Rent tekniskt ja, men i dag har sjukhusen inga sådana flöden upprättade. Dessutom har vi det här med smittorisken som gör att engångsartiklar i dag går direkt till förbränning och energiåtervinning. Men vi hoppas att vi i framtiden kommer återvinna den.

Varför är det viktigt enligt dig att fasa ut fossila material?
– Det är bara att öppna tidningen för att förstå att detta handlar om ren överlevnad. Var och en måste göra vad de kan – och jag och mitt företag kan verkligen göra skillnad inom vårdsektorn.

 

  • Namn: Henric Nedéus
  • Gör: Vd på Cellcomb som gör laminatprodukter för vården.
  • Högsta önskan: "En snabbare förändringstakt! Redan i dag finns så många produkter av förnybara råvaror så det borde kunna gå snabbare. Invänta inte produktutveckling, se istället till att ta tillvara det som redan finns."

Om biorocken:

Biorocken har tagits fram i ett forskningsprojekt. Utöver Cellcomb är Wargön Innovation, Högskolan i Borås, OrganoClick, Re:newcell och Stockholm Läns Landsting med i projektet. Projektet har finansierats av Smart Textiles.