Plast - en kort kärlekshistoria

Krönika av designhistorikern Maria Perers

När plasten kom tog den världen med storm. Det lätta materialet gjorde livet enklare både för hemmafruar och produktdesigner, menar designhistorikern och Konstfacksläraren Maria Perers.

"I just want to say one word, one word. Plastics. There's a great future in plastics."

Framtidsrådet som Dustin Hoffman får av en framsynt affärsman i filmen Mandomsprovet 1967 fångar tidens optimism. Att säga "plast" 1967 är som att säga "disco" 1977, "Microsoft" 1987 och "internet" 1997. Inget symboliserar framtiden och framväxten av det moderna samhället så starkt som plasten. Men plasten – som vi minns den – kan bli en kort kärlekshistoria.

Det nya lätta materialet byter ut tunga hushållsprylar i metall, glas och porslin. Färgglada plastbunkar förenklar arbetet för kvinnan i köket. Även skolbespisningar, sjukhus och försvar skaffar de nya serviserna som är lätta att bära och omöjliga att krossa.

Dessutom är plast hygieniskt. Plasten finns i de praktiska byttorna, semestrarnas picknickutrustning, de nyskapande tevekannorna och de finurliga köksredskapen.

Och vem vill putsa silverbestick när vi kan ha praktiska rostfria till både vardag och fest? Allra helst med skaft av najlon, alltså plast. Eller stryka skjortor för den delen? Strykfria nylonplagg gör succé på 50-talet. Förenkling är tidens melodi.

Med de oljebaserade termoplasterna blir det möjligt att på några sekunder formspruta föremål i stället för att som tidigare formpressa, vilket tog flera minuter. Från svalaste turkos till varmaste brandgul – finessen med plast är att det bara är att hälla färgpulver i massan så får plastprylarna vilken färg som helst.

Den genomskinliga plasten får sitt genombrott med snabbköpen på 50-talet. Från att ha känt, klämt och luktat oss till våra val måste vi lita till ögat och det vi ser genom förpackningen.

Snart blir förpackningen så snygg att vi kan ställa den direkt på bordet. Den plastbelagda kartongen revolutionerar mjölkhanteringen och blir en yta för grafisk design och samhällsinformation.

Plasten var det första nya materialet på tusentals år. När amerikanerna började spela biljard på 1860-talet blev det plötsligt brist på elefantbetar till bollarna. Den som kunde hitta på ett nytt material skulle få 10 000 dollar, löd bolltillverkarens lockrop. Och så kom celluloiden, en halvsyntetisk plast baserad på cellulosa från bomull.

De allra första plastprodukterna imiterade alltså dyrbara naturmaterial som elfenben, sköldpaddsskal och horn.

Nu har vi gått varvet runt. Vi vill ha plastens egenskaper, fast i nya hållbara material från naturen. Biobaserade plaster imiterar och ersätter oljebaserad plast. Tyger från skogen glänser som polyester. Barnstolar och cykelhjälmar av skogsråvara följer formsprutade plastens spår.

Allt vi kan göra av olja ... kan vi göra av skog!