Genomskinligt trä 2.0 – nu även med värmereglerande funktioner

Foto: Gabriel Liljevall

Redan 2016 tog forskare på Wallenberg Wood Science Center, WWSC KTH, fram ett genomskinligt trä. Nu har Céline Montanari som är forskarstuderande vid avdelningen fiber- och polymerteknologi, KTH och WWSC, utvecklat materialet till ett genomskinligt trä som även kan reglera och lagra värme.

Materialet kan vara en av lösningarna på framtidens energiförsörjning inom byggsektorn. Det skulle kunna användas som fönster, och som en kombinerad solcell och huspanel. Fasaden kan då både lagra energi samtidigt som den släpper in ljus.

Till skillnad från den tidigare versionen, så kan det genomskinliga träet nu även bättre isolera värme under kallare väder samtidigt som det även kan släppa ut värme om det är varmare utomhus. Dessutom finns även ett energilagrande material tillsatt i trät som kan lagra värme för att ge ifrån sig den senare. För att kunna lagra värme används en nedbrytbar och icke-giftig polyetylenglykol (PEG).

Genom att bleka, eller ta bort beståndsdelen lignin blir träet vitt. Med hjälp av nanoteknik tillsätts en polymer som gör träet genomskinligt. Förhoppningen är att det transparenta träet ska användas i genomskinliga paneler som samtidigt är lastbärande. Billigare solcellspaneler används också. Fördelarna med det genomskinliga träet är många: råmaterialet är förnybart, kostnadseffektivt och hållbart.
Läs mer om genomskinligt trä på kth.se  och lyssna på Sveriges Radio sr.se