Tänk att Sverige kan bli en textilnation igen. En högteknologisk, uppdaterad version av den forna kläd och textilindustrin som satte Borås på kartan på 1970-talet. Här finns råvaran från skogen, tekniken och kunskapen som behövs för att producera förnybar textil.
När Alice Bah Kuhnke dök upp i sin spektakulära pappersklänning på Nobelfesten 2017 höjdes många ögonbryn. Men med bomull som framtidens bristvara behövs nya, förnybara material som kan bidra till en hållbar klädkonsumtion. Experterna inom den här falangen av bioekonomin hittar vi i den gamla textilregionen Borås med omnejd. Här utvecklas textilier som kan mäta EKG, lagra solenergi – men framför allt har en mer hållbar livscykel. Textilier som är lämpade för allt från mode och arkitektur till medicinteknik.
Prototypfabrik i Textilhögskolan
Styrkan i regionen är att kunskapen om affären och hur textilen kan utvecklas finns här, samtidigt som verkstäderna gör innovationerna konkreta. Innovationsplattformen Smart Textiles och Science Park Borås, som sammanför näringsliv och akademi, har en egen prototypfabrik på Textilhögskolan där även privatpersoner kan testa sina idéer. Där finns de tekniker och forskare som utvecklar nästa generations textil – inte sällan från skogen. Råvaran och den högteknologiska processen är ofta delar av en närproducerad kedja där skogs- och textilindustrin i Sverige samarbetar.
Lena-Marie Jensen på Smart Textiles har visat att papper är ett utmärkt material att göra textil av.
En riktigt bra början på resan mot att bli en modern textilnation är samarbetet mellan Sveriges bioekonomiska kluster. Inom ramarna för projektet Etablera närodlad textil i Sverige – en del av innovationsprogrammet BioInnovation – jobbar Västra Götalands textilkluster tätt samman med pappersindustrin i Värmland och Dalsland.
Kläder av papper
Ett spännande projekt inom ramarna för det samarbetet är den pappersklänning som Smart Textiles har tagit fram för att visa att papper från svensk skog är ett utmärkt material att göra garn och textil av. Att göra textil av papper är i sig inget nytt men det är mer högaktuellt än någonsin. Efterfrågan på textil ökar samtidigt som jordens ändliga resurser kräver att vi använder mer resurseffektiva textilfibrer än bomull och syntet. Då kan papper, som ett biobaserat material från vår närmiljö, vara ett bra alternativ. Utmaningen är att utveckla dagens produktions- och återvinningstekniker så att textilen blir mer hållbar.
– Papper är ett stumt material och en av de stora utmaningarna med att framställa papperstyg är att hitta rätt produktionsteknik. Vanligast är att man väver papperstrådarna vilket gör tyget styvt. I det här projektet testade vi i stället stickning och då blev tyget mer följsamt. Det påminner om linne, säger Lena-MarieJensen, projektledare Smart Textiles. Under projektet – som finansierats av Vinnova, Formas och Energimyndigheten – upptäckte man att papperstextilen var oväntat slittålig. Ungefär som ett möbeltyg.
– Att tyget är hållbart är jättebra, men ju tåligare ett material är, desto svårare är det att återvinna. Därför är den utveckling som pågår just nu, där industrin ser över både produktions- och återvinningstekniker för att skapa cirkulära flöden, så spännande. Smart Textiles har också varit inblandade i ett projekt där man testade att återvinna bomull till nya fibrer, något som inte har varit möjligt tidigare. Det är företaget Renewcell, med produktion i Värmland, som tillsammans med KTH utvecklat en teknik för att göra dissolvingmassa av återvunnen bomull. Dissolvingmassan görs vanligtvis av träfibrer för att sedan omvandlas till textil. I det här projektet blandades Renewcells massa med dissolvingmassa från Södra.Sedan spanns den ut till nya fibrer som kan bli till en ny typ av förnybar textil.
– Det finns ett fantastiskt engagemang både från företag och offentligt håll att göra svensk textilindustri till en del av den växande bioekonomin. Ett sätt är att låta olika industrier och kluster arbeta fram lösningarna tillsammans.
Högteknologiska textilier som kan användas för att mäta EKG utvecklas i Borås.