Risk för dålig insyn i Kommissionens arbete kring SPI

I mars kommer EU presentera sitt Initiativ för hållbara produkter (Sustainable Products Initiative, SPI), där ett antal principer för hållbara och cirkulära produkter kommer att definieras. Om detta handlade seminariet ”Sustainable Products Policy Initiative – What role for fibre-based packaging?" som nätverket Wood Be Better höll i början av februari.

En mängd EU-politiska initiativ som påverkar produkter från svensk skogsnäring är på gång. Kommissionens Initiativ för hållbara produkter, SPI, väntas i mars. Förslaget kommer att vara ett direktiv som definierar gemensamma horisontella aspekter, men därefter kommer kommissionen lägga fast produktspecifika delegerade akter.

Vad innebär initiativet för hållbara produkter?

Initiativet för hållbara produkter kommer att vara ett direktiv som definierar gemensamma horisontella aspekter på hållbarhet och som gör det möjligt för kommissionen att senare lägga fast produktspecifika regler via delegerade akter, avslöjade Nunes de Almeida.

Administrativt

Sådana akter utarbetas av kommissionen och innebär begränsad möjlighet för Europaparlamentet och ministerrådet att påverka.

Praktiskt

Vi tycker att det är mycket bättre att ha delegerade akter för specifika produkter som betyder något konkret för den aktuella sektorn, snarare än att försöka närma sig hållbarhet så brett att man bara får allmänna principer, sa Joaquim Nunes de Almeida.

82 procent återvinns idag

Mer än 82 procent av alla fiberbaserade förpackningar i unionen återvinns idag. Det är den högsta andelen återvunnit av något förpackningsmaterial. Exempel på Återvunnit förpackningsmaterial är:

  • Matkartonger
  • Muggar
  • Bestick

Som en del av SPI kan det bli aktuellt att ställa krav på att viss del återvunnet innehåll införs i en produkt för att den ska anses hållbar. För fiberbaserade förpackningar kan detta äventyra ett redan väl fungerande återvinningssystem.

Våra publikationer inom Hållbarhet

Avgifter till Svenskt Näringsliv 2022 (pdf)

Läs mer om hållbarhet på Svenskt trä