Att skogen är en nationell angelägenhet påpekas ofta. Det är en av de frågor där varje medlemsstat har full bestämmanderätt. Varför hamnar då skogsfrågor på EU:s bord?
EU har stor befogenhet att lagstifta inom handel, miljö och klimat men mindre inom skatteområdet och skogspolitiken omfattas inte alls av EU-fördraget.
Innevarande mandatperiod har EU haft stort fokus på både klimat- och energifrågor. Därför har skogen och produkter från skogen en stor betydelse och har därför dragits in oftare än kanske någonsin tidigare.
– Att vår näring och våra produkter involveras i klimat och energifrågor ser vi huvudsakligen som positivt. Det är ett kvitto på att beslutsfattarna i EU har insett hur viktiga vi är för en hållbar, fossilfri utveckling, säger Anna Holmberg, chef för Skogsindustriernas Brysselkontor.
De stora EU-frågor som har berört skogsnäringen denna mandatperiod är främst regelverket för hur användningen av skog och mark ska bidra i klimatarbetet - LULUCF, utsläppshandelssystemet EU ETS, Förnybartdirektivet och direktivet Single-use-plastic.
– Klimat, miljö och energi kommer fortsatt att vara väldigt viktiga politikområden för EU, så det kommer fortsatt vara viktigt att vara aktiv och att intensivt jobba för att politiken utformas på ett sådant sätt att det blir bra för en växande bioekonomi och för den svenska skogsnäringen, säger Anna Holmberg.