"Vårt vindkraftstorn är klimatsmart från start"

Otto Lundman, affärsutvecklare på Modvion. Till vänster i bilden en modell av vindkraftstornet som är uppbyggd av moduler. Dock är just denna modell gjord av plast. Till höger med en prototyp i fem lager limträ, precis som det tilltänkta vindkraftstornet kommer byggas i.

Modvion har kläckt den fantastiska idén att producera fullskaliga vindkraftstorn i limträ som kan transporteras i moduler. Just nu filas det på en prototyp men målet är att skapa klimatneutrala vindkraftstorn för en världsmarknad.

Ni håller på att ta fram ett fullskaligt vindkraftstorn – i limträ! Varför då?

– För oss är det självklart att bygga i ett material som drar nytta av naturen i stället för att förstöra den. Stål och betong bidrar med 15 procent av utsläppen medan trä i stället lagrar koldioxid, det är dessutom starkare per vikt och betydligt billigare än stål. Rätt använt, ett naturens kolfiberkonstruktion. Helt enkelt ett fantastiskt material som alla borde använda mer!

Limträet bidrar även till att man kan bygga högre torn – berätta!

– Vindkraften producerar mer än tio procent av den el vi använder i Sverige och andelen förväntas öka. Men för att kunna producera mer energi behöver vindkraftstornen bli högre. Det blir såklart bekymmer när man i dag konstruerar torn i hela cylindrar som ska gå att transportera. Vår innovation innebär att tornet byggs i moduler av limträ som monteras till stora cylindrar på plats innan tornresning.

Hur kläcktes idén?

– Uppfinnaren David Olivegren var träbåtsbyggare på 90-talet och kär vän till materialet. Han hade länge gått och tänkt att detta borde vara möjligt – och gick med idén till Chalmers entreprenörsskola 2015. De parar ihop innovatörer med forskare som kan hjälpa till att ta idén vidare. Det var så han träffade Joakim Örneblad och mig, på den vägen är det.

Vad händer just nu?

– Vi genomför tester och våren 2019 byggs första prototypen på Chalmers testplattform utanför Hönö i Göteborg. Det blir ett 30 meter högt torn. Nästa torn blir högre och avsikten är att ett 150 meter högt torn ska stå klart år 2020. Projektet är ett samarbete mellan Modvion, Moelven Töreboda, Pretec, Skellefteå kraft, Teknos, Iggesunds plast och målningsteknik, Polygon, Sioo, Cardolite, Nordtec, Rise och Chalmers, och även Energimyndigheten är medfinansierare.

Och den fortsatta planen?

– Vi vill såklart ta vår idé ut till resten av världen. Varje år byggs det 20 000 torn i världen – i dag tar det ett år innan de är koldioxidneutrala. Våra torn är det direkt!