Ketchupeffekt i skogspolitiken

Efter lång tystnad har regeringen gjort en rad skogspolitiska utspel de senaste dagarna om allt från skogsprogram och artskydd till nyckelbiotoper och jämställdhet.

Idag presenterade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht mål och fokusområden för ett nationellt skogsprogram, men handlingsplanen saknas fortfarande. Samtidigt har regeringen beslutat om att utreda artskyddsförordningen och att genomföra en ny storskalig nyckelbiotopsinventering.

Strategi för nationellt skogsprogram 

– Vi välkomnar att regeringen tar ett första steg för ett nationellt skogsprogram, men det är svårt att kommentera ytterligare innan vi vet vad det faktiskt innehåller. På pressträffen tryckte Sven-Erik Bucht bland annat på äganderätten och att grunden i den svenska skogspolitiken ligger fast. Det är positivt, säger Linda Eriksson, Skogsdirektör på Skogsindustrierna.
Skogsindustrierna har länge efterfrågat det nationella skogsprogram som har legat i långbänk på regeringskansliet. Med ett val i antågande är det viktigt att det kommande programmet får en bred politisk förankring. 

– Ett skogsprogram måste vara långsiktigt. Hur säkerställer regeringen det så här fyra månader före valet? En av de viktiga frågorna som skogsprogrammet måste hantera är att öka tillgången på skogsråvara och besluta om konkreta åtgärder som stödjer en växande bioekonomi, säger Linda Eriksson. Läs mer om Skogsnäringens prioriteringar för ett nationellt skogsprogram.

Två konkreta åtgärder har hittills presenterats inom ramen för Nationella Skogsprogrammet. Det ena handlar om laserskanning av den svenska skogen och det andra om en jämställdhetsstrategi för skogssektorn. 

Regeringen ska utreda artskyddet 

Genom miljöminister Karolina Skog har regeringen tillkännagett att man efter lång betänketid nu ska tillsätta en utredning för att se över artskyddsförordningen. Det välkomnar Skogsindustrierna.
– Dagens otydliga regelverk leder till orimliga konsekvenser för enskilda skogsägare. Det är viktigt att utredningen tittar på överimplementeringen av EU-direktiven och säkrar ersättning till drabbade skogsägare, säger Linda Eriksson.

Ny landsomfattande nyckelbiotopsinventering 

Regeringen har också beslutat om en ny landsomfattande inventering av så kallade nyckelbiotoper i skogen.
– Här noterar vi med tillfredsställelse att regeringen poängterar äganderätten, skogsnäringens betydelse för omställning till ett fossilfritt samhälle samt att inventeringen ska vara rättssäker och ta hänsyn till landskapets regionala och lokala förutsättningar. Nyckelbiotoper är inte en skyddsform i sig och vi saknar ett tydligt syfte med inventeringarna av dem. Vi anser att eventuella inventeringar måste regionaliseras och fokusera på att hitta de högsta naturvärdena. Även här måste ersättning till skogsägare säkerställas, säger Linda Eriksson.