Regional bioekonomi manifesterades i Karlstad

Vill du få verklig insikt i vad bioekonomi är och betyder för en region? Då ska du delta i en Bioekonomisk riksdag.
– Det är i regionerna det händer. Det är här tillväxten i bioekonomin sker, konstaterade Skogsindustriernas vd Carina Håkansson när årets riksdag avslutades.

I år arrangerades Bioekonomisk riksdag i Karlstad den 21-22 mars. Den bjöd på två fullspäckade dagar under ledning av den engagerade duon Maria Hollander, Paper Province och Mattias Goldmann, Fores. Deltagarna fick bioekonomisk inspiration från Värmland och Norge och intressanta inspel på dagens politiska, klimat- och affärsmässiga utmaningar.

I Sverige ser vi Norge som ett oljans land, men här har politiken länge backat upp träbyggandet, berättade Morten Kristiansen på Moelven. Inför OS i Lillehammer 1994 fick Moelven leverera kompletta bärande limträkonstruktioner till de stora arenorna och byggmoduler till många anläggningar liksom till deltagarbyn. Träbyggnaderna satte en stark prägel på OS och arbetet innebar också ett tekniskt språng för Moelven som aldrig konstruerat för så stora arenor tidigare.

Fyra år senare fick man uppdraget att bygga flygplatsen Gardemoen, för även här ville den norska regeringen att landets nya huvudflygplats skulle präglas av norsk byggnadskultur och -teknik. Det var ett krävande uppdrag att konstruera terminalens elipsformade tak som var den tidens största träkonstruktion i sitt slag.

Klimatfrågan ständigt närvarande...

Många av talarna lyfte klimatutmaningen och bioekonomin som en del av lösningen på den.
– De fossila utsläppen måste avvecklas med sju procent per år. Det kräver stora omställningar. Biomassan kämpar idag inte på lika villkor som det fossila, som är subventionerat. Fossilt material måste regleras hårdare, anförde professor Staffan Laestadius från KTH.
EU-parlamentariker Fredrick Federley (C) hakade på:
– Just nu handlar det mycket om hur vi skapar cirkulära flöden, men vi behöver koppla på en substitutionsstrategi till det cirkulära tänket. Den ska hantera hur vi ersätter det fossila med det biobaserade. 

Per Lyrvall, Sverigechef för Stora Enso, hoppades att vi snart kan avsluta den fossila ekonomins parantes i världen:

– För oss i skogsnäringen är inte hållbarhet bra business utan den enda sortens business vi ska bedriva. Det kräver att vi gör det med stor legitimitet. Stora Enso var det första svenska företag som antog vetenskapligt grundade klimatmål. Det andra företaget var Billerud Korsnäs.

Lena Ek, ordförande för Södra, klädd i skogsbaserad viskos och lyocell, uppmanade deltagare som vill bidra till minskad spridning av mikoplaster att titta efter vad plagget är gjort av nästa gång de handlade. Hon konstaterade också med stolthet att en medelstor sydsvensk skogsfastighet kompenserar för 40 svenskars koldioxidutsläpp per år.

– Södras produktion ska vara fossilfri 2020 och våra transporter ska vara fossilfria 2030.

...liksom brukandet av skogen

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht representerade regeringen under denna riksdag. Han betonade att regeringen vill föra en politik för ett hållbart skogsbruk och att de två jämställda målen för produktion och miljö ligger fast.

– Jag kan som statsråd inte ha synpunkter på de rättsprocesser som pågår. Men det lovar jag er, landar de i beslut som åsidosätter äganderätten kommer vi se över lagstiftningen.
Sven-Erik Bucht kommenterade även en annan aktuell och ständigt närvarande fråga:

– Regeringen kommer presentera ett nytt skogsprogram. Det är viktigt att det blir bra. Jag lyfter fram det när det är bra. Efter Buchts tal betonade Skogsindustriernas Carina Håkansson att skogsprogrammet är efterfrågat:

– Trycket på skogen har ökat de senaste 1,5 åren. Målkonflikter om skogen blir hetare för varje dag. Vi behöver en plattform som utgångspunkt att jobba vidare ifrån, en plattform för kloka samtal om balans mellan produktion och miljö.

Nästa gång i Göteborg

Bioekonomisk riksdag arrangeras av regionala aktörer på uppdrag av Skogsindustrierna och Innovations- och kemiföretagen. 2019 års Bioekonomiska riksdag kommer arrangeras i oktober av Västsvenska kemi- och materialklustret i Göteborg.