I en ny bok kartläggs och analyseras skogsindustrins miljöarbete från dess tillkomst på mitten av 1800-talet fram till idag. Författarna är Per Jerkeman och Hans Norrström, som tidigare gett ut flera böcker om pappers- och massaindustrin.
”Skogsindustrins roll i det hållbara samhället är idag erkänt i vida kretsar – inte minst dess betydelse för klimatarbetet. Men vägen dit har varit lång, tidvis krokig och krävt mycket arbete och stora insatser.” Det skriver författarna i inledningen till boken Vägen mot hållbarhet – historien om skogsindustrins miljöarbete.
Författarna tar oss med på en resa som börjar på 1600-talet, när papper tillverkas av lump, och fram till dagens miljötekniskt avancerade massa och pappersbruk. På 1800-talet börjar man tillverka papper av träfiber i Sverige och ett stort antal pappersbruk etableras runt om i landet under seklets andra hälft. Det är också då som de första miljöproblemen uppmärksammas. Människor reagerar på den dåliga lukt som sprids från bruken och på att fisken dör som en följd av utsläpp av lut och fibrer.
– Vid den här tiden kan man se att naturskyddet var underordnat utvecklingen. Det tog till mitten av 1900-talet innan Sverige bland de första länderna i världen fick en heltäckande miljölagstiftning och både politiken och näringslivet på allvar insåg att utsläppen från samhälle och industri måste minska, säger Hans Norrström.
Genombrott på 70-talet
Utsläppen börjar minska under 1960-talet men de riktigt stora genombrotten i minskad miljöpåverkan från skogsindustrin sker under 70-talet, som en följd av stora forskningsinsatser, teknikutveckling och investeringar i miljöåtgärder.
– Utsläppen till både vatten och luft minskade sedan snabbt genom att industrin byggde reningsanläggningar och nya fabrikslinjer med betydligt bättre miljöprestanda än de äldre – som i många fall avvecklades, konstaterar Hans Norrström.
Medialt har utsläppen av klorerade dioxiner och kvicksilver rönt störst uppmärksamhet genom åren.
– Kvicksilver användes i många branscher innan man på 60-talet insåg hur skadligt det är för djur och natur. I media skrevs det mest om jordbrukets utsläpp, men även skogsindustrin bidrog i hög grad till utsläppen genom att bland annat använda kvicksilverpreparat som konserveringsmedel för slipmassa, berättar Per Jerkeman.
Klorgas användes för att bleka massa. Från slutet av 70-talet arbetade industrin intensivt med att söka vägar att minska utsläppen från blekningen. När sedan miljö- och hälsofarliga dioxiner uppmättes i avloppsvattnet från svenska massafabriker hösten 1985 blev det stora rubriker i media.
– Skogsindustrin hade då redan kommit långt i att utveckla syrgasblekning och alternativ till klorblekningen, så man var en lösning på spåret. Därför kunde man upphöra med klorgasblekningen, som gav upphov till dioxiner, relativt snabbt, berättar Hans Norrström.
Idag är miljöpåverkan mycket liten
Efter en noggrann exposé av 150 års miljöarbete konstaterar författarna att skogsindustrin har gått från att vara den största förorenaren i Sverige till att bedriva en verksamhet med mycket liten miljöpåverkan.
– Utsläppen till luft och vatten är idag lika låga som för 100 år sedan trots att produktionen av massa och papper är 100 gånger högre än vid sekelskiftet 1900, säger Hans Norrström.
– Min slutsats efter arbetet med den här boken är att skogsindustrin har tagit sitt ansvar. I många fall har Sverige varit ledande i utvecklingen av miljöteknik och det har varit många engagerade personer inblandade. Av de totala investeringarna har skogsindustrin årligen lagt 10-15 procent på miljöområdet, säger Per Jerkeman.
Vägen till hållbarhet är en sammanställning av miljöarbetet fram till idag, men författarna har också en uppfattning om vad som borde prioriteras i miljöarbetet här och nu.
– Det borde vara hög prioritet på att få ner utsläppen till Östersjön från alla länder som omger havet. Det handlar nu främst om utsläpp av närsalter, kväve och fosfor. Kväveoxider är ett annat område där det skulle vara fantastiskt att hitta en effektiv teknisk lösning som minskar utsläppen från industrins sodapannor och mesaugnar, säger Hans Norrström.