Förslag om kilometerskatt kommer i juni

Timmerbil på väg

Återigen har debatten om kilometerskatten tagit fart. Det som satte stenen i rullning var ett uttalande av vice statsminister Isabella Lövin i tidningen Altinget.se där hon nämner att regeringens ambition är att lägga ett förslag om vägslitageavgift i vår. Frågan fick sedan stort utrymme i Dagens Industri.

– Jag tror att regeringen kommer lägga fram ett förslag om kilometerskatt i juni i år. Regeringen har tillsatt en intern utredning under ledning av Finansdepartementet som ska vara färdiga till den sista maj, säger Karolina Boholm, transportdirektör på Skogsindustrierna.

På det här sättet gör regeringen kilometerskatten till en het valfråga. Det kommer finnas ett konkret förslag att debattera i valrörelsen.

– Det nya i förslaget som kommer i juni är att skatten föreslås vara regionalt differentierat, men det gör ingen skillnad för skogsindustrin. En differentierad kilometerskatt är ändå en skatt på avstånd och i ett land med långa avstånd är det negativt för svenska företags konkurrenskraft, säger Karolina Boholm.