Medicin för sjukt vatten

Foto: Simon Gustafsson Vattenfilter inzoomat

Varje dag dör nära tusen barn av diarré på grund av smutsigt vatten. Problemet med vattenburna sjukdomar är stort men tack vare ett 
reningsfilter av cellulosa från träd kan virus i vatten vara ett minne blott.

Trots FN:s globala hållbarhetsmål om rent dricksvatten saknar 783 miljoner människor fortfarande tillgång till rent vatten. Lösningen på problemet kan vara ett nytt pappersfilter av cellulosa-nanofibrer som kan rena vatten från virus.

Det så kallade tusenbladsfiltret är uppbyggt på samma sätt som en napoleonbakelse med flera tunna lager. Pappersfiltret som är gjort av cellulosa från träd har utvecklats av forskare inom nanoteknologi vid Uppsala universitet.

– Vårt mål är att utveckla ett filterpapper som tar bort även de tuffaste virus från vatten lika lätt som man brygger kaffe, säger Albert Mihranyan, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet.

Det unika med det nya cellulosafiltret är att det kan filtrera bort riktigt små virus som har varit otroligt svåra att bli av med genom filtrering eller via kemiska desinfektionsmedel som exempelvis klor. Det nya filtret är både en pålitlig och energieffektiv metod för att få fram bra dricksvatten eftersom den tar bort skadliga mikro-organismer från vattnet i stället för att inaktivera dem genom exempelvis klor. 

Källa: www.uu.se