Finland uppvaktas med 12 forskartjänster

Foto: Finska Presidentkansliet / Juhani Kandell Statsbesök i Finland

Idag överlämnar Sverige sin present till födelsedagsbarnet Finland som fyller 100 år. Gåvan består av en finansiering av 12 tvååriga forskartjänster inom skog och skogsindustri. Forskarna ska tillbringa ett år i Sverige och ett år i Finland.

– Sverige och Finland har ett gemensamt intresse i skog och skogsindustri. Med gåvan vill vi öka kontaktytorna mellan länderna och forskningen inom skog och skogsindustri, säger Torgny Persson, forsknings- och innovationsdirektör på Skogsindustrierna.

En tredjedel av pengarna är vikta för skoglig forskning, två tredjedelar till skogsindustriell forskning. Skogsindustriernas forskningsstiftelse kommer att bidra med 2 miljoner kronor till projektet som har en total budget på 25 miljoner kronor, varav staten står för hälften av kostnaden.

– I oktober har vi ett uppstartsmöte på KSLA, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, dit vi välkomnar alla intressenter. Vi räknar med att kunna utlysa 2-3 av tjänsterna redan under 2017, säger Torgny Persson.

Gåvan överlämnas av H.M. Konungen när statscheferna från samtliga nordiska länder uppvaktar Finland i Helsingfors. För mer information, kontakta Torgny Persson.