Riksdagen: Om vägen håller ska du få köra 74-tons lastbil

Nu blir det äntligen tillåtet att köra tyngre lastbilar på Sveriges vägar. Igår röstade riksdagen igenom regeringens förslag om att införa 74-tons lastbilar. Riksdagen tog även tydligt ställning för att det bara är vägens bärighet som ska avgöra om den ska ingå i vägnätet för tyngre lastbilarna.

– Skogsindustrierna arbetar för effektivare och hållbara transporter. Genom beslutet att tillåta 74-tons lastbilar kommer vi att kunna lasta mer gods vid varje körning. Det leder till minskade utsläpp, färre tunga fordon på vägarna och högre trafiksäkerhet. Vi är glada för att Trafikverket nu har fått ett tydligt mandat att upplåta ett vägnät för tyngre lastbilar där det är vägarnas bärighet som är avgörande för utpekandet, säger Karolina Boholm, transportdirektör på Skogsindustrierna.

74-tons lastbilar är tyngre, men inte längre, än vanliga lastbilar och eftersom de är utrustade med fler hjulaxlar blir slitaget på vägen samma eller lägre än med vanliga lastbilar.

– Samtidigt välkomnar vi också att riksdagen uppmanar regeringen att se över hur även längre fordon i högre utsträckning ska kunna tillåtas på det svenska vägnätet, eftersom det skulle effektivisera våra transporter ytterligare, säger Karolina Boholm.