Politik, handel och konkurrenskraft

Skogsnäringsveckan 2017

EU-parlamentariker Christofer Fjellner inledningstalade på Bioekonomiskt Forum på temat handel och svensk konkurrenskraft i en förändrad värld och inledde med att konstatera ”Att människor och världen sluter sig och stöter bort andra är det största hotet mot svensk skogsindustri.” Foto: Johan Ardefors

Sven-Erik Bucht talade om vägen framåt för svensk bioekonomi. "Hur kan vi bli en bioekonomi om vi försvårar eller fördyrar uttaget av råvara ur skogen?" frågade han retoriskt för att sedan försäkra att han aldrig kommer medverka till införandet av en vägslitageskatt som drabbar skogsnäringen. Foto: Johan Ardefors

Paneldiskussion mellan Johan Freij, affärsområdeschef på Danske Bank, Hannele Arvonen, vd för Setra och Mats Kinnwall, chefsekonom på Skogsindustrierna. Foto: Johan Ardefors

Hot mot frihandel, vägslitageskatt, hållbarhetskriterier, fossilfri fordonsflotta och investeringsboom var några av de buzzwords som användes på scenen under Bioekonomiskt Forum, med koppling till politik, handel och konkurrenskraft.

Europaparlamentariker Christofer Fjellner inledningstalade under rubriken handel och svensk konkurrenskraft i en förändrad värld.

– Allt fler länder och människor sluter sig och stöter bort andra. Det ser jag som det största hotet mot svensk skogsindustri som exporterar så stor del av sin produktion, sa Christofer Fjellner.

Fjellner belyste de skilda verklighetsuppfattningar som finns inom EU, som kan vara provocerande ur ett svenskt perspektiv:

– De länder som avverkade sina skogar för 1000 år sedan och inte kommit på hur man får tillbaka dem, sitter nu i parlamentet och talar om för mig hur Sverige ska förvalta skogen för att den ska växa.

Han uttryckte också kritik mot tongångarna inom debatten om hållbarhetskriterier:

– De lastbilar som idag transporterar pellets körde tidigare kol. Pellets är alltid bättre än kol, oavsett vart det kommer ifrån. Sätter vi upp hinder för de förnybara råvarorna gör vi de fossila alternativen mer konkurrenskraftiga.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht talade under rubriken "Vägen framåt för svensk bioekonomi". Den efterlängtade bioekonomiska agendan kunde han inte presentera ett datum för. Han lovordade istället skogsindustrin som han menade spelade en avgörande roll för att rädda klimatet.

– En fossilfri fordonsflotta är faktiskt ett nåbart må. Vi ska dock inte göra det med en vägslitageskatt som drabbar skogsnäringen. Regeringen har just därför sagt nej till förslaget som presenterades av utredaren. Och ta mig på mitt ord: Jag kommer aldrig att medverka till ett förslag som drabbar skogsnäringen, för hur ska vi kunna bli en bioekonomi om vi försvårar uttaget av våra råvaror ur skogen?, sa Bucht.

Finns alltid en marknad för hållbara produkter

Internationell handel och politik var ämnet för eftermiddagens paneldiskussion mellan Mats Kinnwall, chefsekonom på Skogsindustrierna, Hannele Arvonen, vd för Setra och Johan Freij, affärsområdeschef på Danske Bank.

– Den ekonomiska utvecklingen har varit svag i USA hittills i år. Jag tror att den kommer fortsätta så och att Europa kommer växa snabbare än USA, sa Mats Kinnwall.

Hannele Arvonen var optimistisk: 

– Även om tillväxten planar ut kan vi växa med våra hållbara produkter. Vi har råvaran som efterfrågas på de marknader som saknar den.

Lika optimistiska om skogsindustrins potential och möjligheter var dagens avslutande paneldiskussion om investeringsboomen i branschen mellan vd:arna Karl-Henrik Sundström, Stora Enso, Lars Idermark, Södra, Per Lindberg, BillerudKorsnäs och Carina Håkansson.

– Investeringarna kan förklaras med omställningen från papper till kartong och andra produkter i kombination med att de megatrender som råder i världen driver efterfrågan på våra produkter. Urbanisering, klimatutmaningarna, hållbar konsumtion är några av dem, sa Carina Håkansson.