Bättre samarbete mellan byggbransch och skogsindustri

– Jag upplever att hängrännan mellan skogsindustrins stuprör och byggbranschens stuprör har förankrats, konstaterade Jessica Szyber, affärsutvecklare på Stora Enso. Foto: Johan Ardefors

Carl Schlyter (MP) och Peter Wågström, vd på NCC. Foto: Johan Ardefors

Panelsamtal med Anders Carlsson, Derome, Susanne Rudenstam, Sveriges Träbyggnadskansli, Carl Schlyter (MP) och Peter Wågström, NCC. Foto: Johan Ardefors

Skogsindustrin och byggbranschen har kommit en god bit på väg mot ett fungerande samarbete. Det blev tydligt under panelsamtalen mellan aktörer från båda sidor under Bioekonomiskt Forum.

– Jag upplever att hängrännan mellan skogsindustrins stuprör och byggbranschens stuprör har förankrats, konstaterade Jessica Szyber, affärsutvecklare på Stora Enso. Det är på gång inom byggbranschen att tänka nytt kring materialval och att industrialisera byggprocessen.

Peter Wågström, vd på NCC, menade att trä nu kommer på bred front:

– Byggarna är helt neutrala för materialet i stomsystemet. Däremot behövs kunskap, konstruktionsmetoder, effektiva processer, leveranskedjor som fungerar – det finns en hel del att göra, men vi är på god väg att hitta lösningarna.

– Insikten finns i byggsektorn att vi kommer bygga mer i trä. Den stora risken jag ser är att det kommer gå så fort att materialindustrin inte hänger med och kan leverera. Det gäller att vi har rätt kontaktytor och en pågående diskussion i hela kedjan från den som beställer huset och bakåt, sa Peter Wågström.

Mer att önska av politiken

Carl Schlyter (MP) var den som först kritiserade politiken för att inte hänga med och premiera träbyggandet:

– Det som är hållbart ska också vara det som är mest lönsamt.

Peter Wågström höll med:

– Det stämmer, politiken har inte hängt med. Vi har haft och har fortfarande regelverk som motverkar att bygga i trä och att bygga högt i trä. Vi har haft brandregler som har ställt till det och som har gynnat andra material än trä. Nu krävs det en flexiblare plan- och bygglag som till exempel tillåter flexiblare takfotshöjder i stadskvarter. Då kan vi byta system och därmed material.

Politiken kan bidra på fler sätt:

–Vi behöver ett styrmedel för mindre klimatpåverkan i byggprocessen. Det behöver inte vara uttalat trä, men sätt ett tak för utsläpp. Alla aktörer får då jobba på att hitta vägarna fram, sa Susanne Rudenstam, chef för Träbyggnadskansliet och fick medhåll av Peter Wågström.

Anders Carlsson, teknisk chef på Derome lyfte även behovet av mer mark:

– Det går för fullt, men vi skulle kunna bygga ännu mer om vi fick ökad tilldelning av mark.