I den nya stadsdelen Hagastaden i Stockholm börjar Folkhem nästa år att bygga Cederhusen, höga bostadshus utförda helt i trä, ritade av General Architecture.
– Anledningen till att det pågår en revolution med träbyggande just nu är för att det går att ersätta konstruktionselement i betong och stål med massiva träelement i större skala. Det nya med Cederhusen är dels höjden på upp till 13 våningar – det har inte byggts bostadshus i trä i den här våningshöjden i Sverige tidigare – och dels att de byggs i vad som kommer att bli en innerstadsmiljö, säger ansvarig arkitekt Josef Eder.
Vilka krav ställer trä på arkitekten i jämförelse med andra material?
– Det är alltid bra att veta mer om hur man kan arbeta med materialet. I Cederhuset kommer till exempel källare och entréplan vara av betong. Det är ett rationellt sätt att använda betong, rätt material på rätt plats. Sedan har vi gjort en träkonstruktion på dem.
Vilka är fördelarna med trä?
– Den största är naturligtvis förnyelsebarheten i materialet. Hus byggda med stommar i massivt trä har en oerhört mycket lägre miljöbelastning än andra. Med fasader av trä kan de också bli mycket energieffektiva. En annan fördel är att trähus blir lätta, vilket är positivt för Cederhusen. De kommer att byggas ovanpå tunnlar, vilket ställer krav på belastningen. Men trä har också mycket positiva känslor kopplade till sig. Vi har ju en lång tradition av att bygga i trä.
På vilket sätt skiljer sig trä från andra material när det gäller den visuella gestaltningen?
– Många hus som byggs med stommar av trä tenderar att visa det i fasaden, vilket på sätt och vis har ett pedagogiskt värde. Men ju mer trä används, desto mindre behov kommer det att nnas av att visa det utåt. Med det sagt så är ju trä som fasadmaterial behagligt och sympatiskt på många sätt. Det har en naturlighet som är lätt att relatera till.
Text: Anders Bergmark