Världstrender 2017 - Mats Kinnwall på Di Världen

Alexander Stubb, Mats Kinnwall och Karin Wanngård på Di Världen 2017

I samband med att Dagens industri ger ut den svenska versionen av The Economists magasin "The World in", arrangerades konferensen Världen den 26 januari. Skogsindustriernas chefsekonom Mats Kinnwall deltog i en paneldiskussion med Finlands före detta Premiärminister Alexander Stubb och Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård om de viktigaste globala trenderna kommande år.

Hallå Mats Kinnwall, du har diskuterat globala trender på konferensen Di Världen. Vilka trender lyfte du?

– Jag pratade om det jag kallar "The new normal". Vi har haft en exceptionellt stark tillväxt i världsekonomin de senaste decennierna, med starka konjunktursvängningar. De senaste tio åren har vi växlat in på ett långsammare spår och världsekonomin växer betydligt långsammare. Det finns med andra ord anledning att se lite mer pessimistiskt på den ekonomiska tillväxten framåt.

Du tog också upp Trump.

– Ja, Trumps protektionistiska politik kommer ytterligare dämpa världshandeln. Trump har ju redan beslutat att USA ska dra sig ur förhandlingarna om det internationella handelsavtalet TPP och kräver omförhandlingar av NAFTA, handelsavtalet mellan USA, Mexico och Kanada.

Vad kan Trumps handelspolitik innebära för Sverige?

– Det här är dåliga nyheter för Sverige som är en starkt exportberoende nation. Minskar världshandeln kommer det minska marknaden för våra varor och tjänster.

Och för svensk skogsindustri?

– Idag finns det i stort sett inga handelstullar på papper, massa och träprodukter. Det har bidragit till att 80 procent av skogsindustrins produkter går på export. Men förändringar här kan självklart komma att påverka. Ett exempel är om USA inför tullar mot Kanada. Det kan leda till en ökad konkurrens från den kanadensiska skogsindustrin som behöver söka nya marknader. Samtidigt kan det även innebära nya möjligheter för svensk skogsindustri att exportera till USA, om inte vi drabbas av lika höga tullar som Kanada.