Inga större överraskningar i Energikommissionens slutbetänkande

Foto: Björn Leijon Anna Holmberg

Målet om 50 procent högre effektivitet inom energianvändningen till 2030 stod som väntat fast i det slutbetänkande från Energikommissionen som energiminister Ibrahim Baylan presenterade igår. Men den som hade förväntat sig att få fler detaljer om det blev besviken.

– Jag hade hoppats att betänkandet skulle innehålla mer om hur politiken kom fram till just detta mål, hur konsekvensanalysen ser ut och vilka alternativa målsiffror som utvärderats, men det finns tyvärr inte med, säger Anna Holmberg, energidirektör på Skogsindustrierna.

Betänkandet föreslår införandet av ett särskilt energieffektiviseringsprogram för den elintensiva svenska industrin, motsvarande ett tidigare program som företag kunde delta i 2005 till 2012 men som stoppades på grund av EU-regler om statsstöd.

– För skogsindustrin är det viktigt att ett sådant program bygger på frivillighet och belönar de som går före. Det bör även omfatta både el och värme och hela vår bransch, inklusive sågverken, säger Anna Holmberg.

I betänkandet finns förtydliganden om den marknadsmodell för el som ska gälla. I det korta perspektivet vill kommissionen inte ändra Sveriges och Nordens gemensamma modell. Däremot vill man framöver föra en bred diskussion om den framtida marknadsdesignen.

– Det är positivt att man inte vill göra några förändringar i nuläget. Nu gäller det att läsa detaljerna i betänkandet för att säkerställa att helheten bidrar till att svensk skogsindustri får stärkt konkurrenskraft och kan fortsätta driva tillväxt i världens bioekonomi, säger Anna Holmberg.

De stora dragen i Energikommissionens betänkande är kända sedan tidigare genom energiöverenskommelsen som slöts i juni förra året mellan fem riksdagspartier. Samma fem partier kom innan jul också överens om det nationella målet om 50 procent högre effektivitet i energianvändningen till 2030 jämfört med referensåret 2005.

Här kan du läsa Energikommissionens slutbetänkande (pdf)