I väntan på en agenda för bioekonomi

Carina Håkansson infälld

– Bygg välfärden och ett hållbart samhälle genom att höja tempot i övergången till en bioekonomi. Genom ökad konkurrenskraft och fortsatt tillväxt för svensk skogsindustri kan vi snabbare uppnå fossilfrihet, sa Carina Håkansson, vd på Skogsindustrierna, med adress regeringen när hon talade på Vinnovas Innovationsdag den 26 januari.

Skogsindustrierna går i väntans tider. Efter många års påtryckningar för en bioekonomisk strategi utlovade regeringen en agenda för bioekonomi i budgeten för 2017. Nu väntas den presenteras inom kort.

– Vi behöver mål och strategier för hur Sverige ska bidra till att världen utvecklas till ett biobaserat samhälle där vi producerar och konsumerar hållbara produkter och tjänster. Det krävs tydliga politiska prioriteringar som premierar hållbara sektorer i ekonomin och styr mot en omställning till bioekonomi, sa Carina Håkansson.

Agendan för bioekonomi kommer vara en viktig utgångspunkt för regeringens samverkansprogram för cirkulär och biobaserad ekonomi.

– För svensk skogsindustri är det avgörande med en trygg tillgång på skogsråvara, energi, transporter och en väl fungerande handelspolitik. Likaså att vi har produkter och lösningar som står sig i den globala konkurrensen. Därför investerar skogsnäringen mer än någonsin i nya anläggningar och i forskning och innovation, sa Carina Håkansson.

Skogsindustrin vill bland annat etablera branschöverskridande innovations- och samverkansmiljöer för hållbara nya varor och tjänster. Man vill även öka stödet till demo- och pilotanläggningar för att snabbare få ut nya innovationer på marknaden.

– Ett område vi måste lägga stort fokus på de närmaste åren är industriellt träbyggande. Här kan bioekonomin växa snabbast de närmaste åren. Samtidigt som vi bidrar till klimatet genom att bygga mer i trä löser vi också den akuta bostadsbristen, sa Carina Håkansson.