Studie bekräftar framgångsrikt miljöarbete

IVL Svenska Miljöinstitutet publicerar idag rapporten ”Återhämtning och kvarvarande miljöeffekter i skogsindustrins recipienter – utvärdering av 50 års miljöarbete”. Här konstateras att arbetet har resulterat i tydliga miljöförbättringar.

Studien, som ligger till grund för rapporten, belyser hur miljöförhållandena utanför svenska pappers- och massaindustrier har utvecklats de senaste 50 åren.

Den har utförts av forskare vid IVL, SKUTAB, NordMiljö samt Göteborgs universitet. Studien bekräftar att skogsindustrins organiserade och systematiska miljöarbete har varit framgångsrikt och att många av de tidigare miljöproblemen numera är lösta.

– Det är glädjande att IVL ser branschens arbete som en framgångshistoria där resultaten åstadkommits genom ett samspel mellan industrin och myndigheterna, säger Christina Wiklund, Miljödirektör på Skogsindustrierna.

Forskarna konstaterar att det finns vattenområden där återhämtningen går långsammare och där de fortfarande ser effekter.

– Det här är ett viktigt incitament för ett fortsatt miljöarbete, både vid bruken och genom gemensamma forskningsprojekt som ökar branschens kunskaper, säger Christina Wiklund.

IVLs pressmeddelande och rapporten hittar du på ivl.se