Klimatnytta bör styra EU:s förnybartdirektiv

Klimatnyttan, inte kontroll och detaljreglering, bör styra EU-kommissionens förslag för att öka produktionen och användningen av förnybar energi i EU. Det menar Skogsindustrierna efter att ha tagit del av EU-kommissionens förslag till nytt förnybartdirektiv.

EU-kommissionen har presenterat sitt förslag till förnybartdirektiv för 2021 och framåt. Förslaget täcker användningen av förnybar energi för el, värme, kyla och transporter. Dessutom ingår hållbarhetskriterier och krav på växthusgasreduktion för biobränslen oavsett råvara och slutanvändningsområde.

– Våra medlemmar strävar efter att tillverka mer förnyelsebara produkter som kan substituera fossilbaserade alternativ. Vid ökad produktion av produkter baserade på skogsråvara kommer det samtidigt bli mer biomassa och restprodukter tillgängliga för energi, säger Helena Sjögren, ansvarig för bioenergi på Skogsindustrierna.

Oklart om att öppna upp stödsystem

Om man vill stimulera produktion och användning av förnybar energi borde därför klimatnyttan vara styrande. Inte vilken råvara det är producerat av. Klimatet gynnas inte heller av fler administrativa pålagor för förnybara alternativ. Att kommissionen däremot föreslår regelverk utifrån om råvaran härstammar från jordbruk eller skogsmark istället för sätta regler utifrån om slutprodukten är fast, flytande eller i gasform är positivt då det blir samma regelverk som gäller för en process.

– För förnybar el bedömer vi att det svenska elcertifikatssystemet uppfyller de krav som föreslås. Det är dock oklart vad kommissionen avser med att medlemsstater ska tvingas öppna upp sina stödsystem. Ska det enbart gälla geografiskt närliggande stater, som har fysisk överföringskapacitet för el mellan sig? Eller ska en vindkraftsanläggning på Mallorca kunna ingå i det svenska elcertifikatssystemet även om elen aldrig fysiskt kommer att överföras till Sverige? Det som oroar oss i detta är att det kan innebära försämrade möjligheter för svensk skogsindustri att utöka sin produktion av förnybar el, säger Anna Holmberg, Energidirektör på Skogsindustrierna.

Länder som går före ska premieras

I det slutgiltiga direktivet är det viktigt att de medlemsstater som gått före och redan har hög andel förnybar energi premieras för detta och att kostnadseffektivitet är en ledstjärna för åtgärder. Det finns bra delar i förslaget. Ett av dem är att medlemsstaterna ska kartlägga hur mycket restvärme man har i landet. Samt att öppna upp för tredjepartstillträde till fjärrvärmemarknaden.

– Det kan ge ett tydligare fokus på att faktiskt använda all den energi som finns tillgänglig. Idag finns det företag inom skogsindustrin som inte får avsättning för sin restvärme, säger Anna Holmberg.

Mål: 27 % förnybar energi

Kommissionen föreslår ett bindande mål på minst 27 % förnybar energi 2030. Målet fördelas inte på medlemsstaterna, vilket är en skillnad mot idag, där till exempel Sverige har ett bindande mål om 49 % för 2020. Förslaget ska nu gå igenom normal förhandlingsprocess med EU-parlamentet och medlemsstaterna, vilket beräknas ta åtminstone 1,5 år.