Skogsindustrierna pekar på åtgärder för växande bioekonomi

Miljömålsberedningen har i ett delbetänkande förespråkat en offensiv bioekonomistrategi. Skogsindustrierna ställer sig bakom detta och föreslår nu konkreta åtgärder som bör ingå i denna strategi.

– En bioekonomistrategi är efterlängtat i vår bransch. Nu vill vi se att det blir verkstad, säger Helena Sjögren, som besvarat remissen på Miljömålsberedningens betänkande om klimat- och luftvårdsstrategi för Skogsindustriernas räkning.

Öka efterfrågan på biobaserade produkter, öka byggandet i trä och öka tillgången på skogsråvara. Det är tre konkreta åtgärder som Skogsindustrierna vill se i en offensiv bioekonomistrategi.

– För att utveckla bioekonomin måste vi byta fossila material i en mängd produkter mot förnybara material. Allra störst klimatnytta får vi när vi använder biobaserade material som trä i produkter med lång livslängd, som till exempel hus och möbler. När vi ökar användningen av trä får vi samtidigt massaved och rester av råvara som kan bli energi i olika former, förklarar Helena Sjögren, ansvarig för bioenergi på Skogsindustrierna.

Klimatet känner inga nationella gränser

Fokus i svensk miljö- och klimatpolitik bör ligga på att skapa största möjliga globala klimatnytta. Åtgärder och styrmedel ska bidra till att minska utsläppen i och utanför Sverige, klimatet känner inga nationella gränser.

– Klimatåtgärder i Sverige måste vara verksamma ur ett globalt perspektiv. En stor del av den klimatnytta som svensk skogsindustri bidrar med kan vi räkna hem globalt, eftersom 80 procent av våra produkter används i andra länder. För en växande bioekonomi är det viktigt att svensk skogsindustri även fortsättningsvis kan vara konkurrenskraftig internationellt, kommenterar Carina Håkansson, vd på Skogsindustrierna.

Ta bort sektorsmålet för transporter

Miljömålsberedningen föreslår ett ambitiöst utsläppsmål för inrikes transporter med en minskning på 70 procent senast år 2030, jämfört med 2010. Transporterna är en stor utmaning för Sverige, men det är mer kostnadseffektivt och flexibelt att fokusera på ett övergripande utsläppsmål.

– En växande bioekonomi är beroende av transporter. Satsningar på infrastruktur och tillåtelse att använda längre och tyngre tåg och lastbilar är effektiva åtgärder för att minska transporternas klimatpåverkan, säger Carina Håkansson.