Grattis på 50-årsdagen IVL!

Pipett, vatten, IVL

Idag firar Svenska Miljöinstitutet, IVL, 50 år. Institutet har under alla år haft en viktig roll i miljöarbetet inom massa- och pappersindustrin.

IVL bildades på initiativ av skogsindustrin och Sveriges Industriförbund, när man konstaterade att det laboratorium för vattenskyddsfrågor som inrättats 1954 fick fler och fler uppdrag. Efter kontakt med andra branscher och förhandling med staten beslutades i slutet av 1965 att inrätta IVL. Staten svarade för hälften av finansieringen, skogsindustrin för 25 procent och övrig industri för resten.

Viktiga för skogsindustrins miljöarbete

- Kunskaper från IVL har varit viktiga för skogsindustrins framgångsrika miljöarbete, säger Christina Wiklund, Miljödirektör på Skogsindustrierna. De har bland annat bidragit till att vi har kunnat minska utsläppen av organiskt material till vatten och svavelföreningar till luft med cirka 95 procent sedan början av 70-talet samtidigt som produktionen ökat med drygt 40 procent.

Klorgasblekningen upphörde i början av 1990-talet tack vare stora processförändringar. Pågående studier vid IVL visar att branschens miljöarbete har haft stor positiv effekt på växt- och djurliv i vattendragen.

- Trots att utsläppsnivåerna från tillverkningen idag är låga fortsätter miljöarbetet. Det präglas av en helhetssyn där råvaror, energianvändning, utsläpp, avfall och transporter beaktas. Företagen har förutom de branschgemensamma hållbarhetsmålen ofta egna mål, berättar Christina Wiklund.

Intensivt arbete för att fortsätta minska klimatpåverkan

Skogsindustrin har unika möjligheter att bidra till att minska klimatförändringen. Idag genereras till exempel drygt 95 procent av den värmeenergi som används i processerna från biobränslen och målet är att nå ännu längre. Det pågår ett intensivt forsknings- och innovationsarbete för att finna nya produkter och material av skogsråvara som kan ersätta de fossila.

IVL uppmärksammar 50-års jubiléet på sin webb, ivl.se, genom inlägg och berättelser som kopplar ihop dåtid med nutid.