Svenskt skogsbruk är föredömligt i ett internationellt perspektiv, men det måste bli bättre. Det anser Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist som också vill se en ökad stolthet bland skogsägare. "Ett hygge är en hörnsten i ett hållbart samhälle", förklarade han under Virkesforum.
Herman Sundqvist började sitt anförande under Virkesforum med att konstatera att skogen har bidragit till den välfärdsstat som Sverige är idag. Den framgångsrika hanteringen av skogen har ökat virkesförrådet med drygt 1 miljard kubikmeter på 65 år, trots ökad avverkning. Det har många länder anledning att vara avundsjuka över, menar Herman Sundqvist.
– Tack vare vårt intensiva skogsbruk är våra skogar vitala, växtliga och viltrika. Vi har antagligen aldrig haft så mycket klövvilt i våra skogar som nu, konstaterade Herman Sundqvist.
Han blir upprörd när det svenska skogsbruket lyfts fram som ett varnande exempel internationellt. I själva verket är det svenska skogsbruket bättre i många avseenden än i länder som Kanada, Kina och Ryssland. Men det räcker inte.
Skogsbrukets fyra utmaningar
Herman Sundqvist ser utmaningar inom fyra områden: skogsbruket måste bli skonsammare, lönsammare, mer jämställt som bransch och öppnare.
Ny teknik – inte minst användningen av digital data i skogsbruket – kan öka effektiviteten och lönsamheten. Vad gäller skonsamheten är den i genomsnitt bra, men inte överallt, anser Herman Sundqvist:
– Det finns fortfarande för mycket körskador, nyckelbiotoper som skadas eller saker som går snett.
Enligt honom är skogsnäringens legitimitet avhängig av att skogsbruket är skonsamt och framför allt uppfattas som skonsamt av den breda allmänheten.
– Alla gillar trä, men inte kalhyggen, konstaterade generaldirektören som efterlyste en större stolthet hos skogsägare.
Skogsägare ska inte skämmas över att ha tagit upp ett hygge om de tagit bra hänsyn till kultur- och miljövärden, framhöll Herman Sundqvist:
– Det är något man ska vara stolt över. Hygget har bidragit till att man fått inkomst, virket har bidragit till samhällsnytta och välfärd och det levererar produkter som vi kan substituera kol och olja med. Kort sagt är hygget en hörnsten i ett hållbart samhälle.
Samtidigt efterlyste han en större ödmjukhet när något går fel, som att nyckelbiotoper skadas.
– Jag tror att skogsbruket behöver både identifiera bristerna och kommunicera dem. Det föder trovärdighet och bidrar till ökad stolthet och självförtroende för branschen.