Glädjande med agenda för bioekonomi

I budgetpropositionen för 2017 föreslår regeringen en sammanhängande politik för bioekonomi, inom ramen för en bioekonomisk agenda. Skogsindustrierna har länge efterfrågat en nationell strategi, så detta är ett glädjande besked.

Regeringen visar nu att de vill ta ett helhetsgrepp om bioekonomin. Det blir särskilt viktigt att se till konkurrenskraften, om Sverige ska ha rätt förutsättningar för att öka andelen av ekonomin som har ursprung i våra naturresurser som åker, skog och vatten.

Propositionen innehåller dock inga positiva nyheter om investeringar i infrastruktur för att höja kapaciteten för transporter. Eftersom kostnader och andra villkor för transporter har stora effekter på vår konkurrenskraft är Skogsindustrierna fortsatt kritiska till underskottet av investeringar inom området.

Att satsa på bioekonomi handlar om val av råvara och hur vi kan stärka användningen av den. Skogsindustrierna tycker det är positivt regeringen understryker vikten av byggprocessens klimatpåverkan men saknar konkreta åtgärder i budgeten som ska bidra till att öka träbyggandet.

Delar inte synen på konjunkturen

Skogsindustrierna delar inte regeringens bild av att den globala konjunkturen tar fart under 2017. Den globala konjunkturen saknar ordentlig kraft och bromsar snarare ytterligare något, även om det inte finns något just nu som pekar på en kraftig konjunkturnedgång.

Regeringen skriver även att euroområdets tillväxt har tilltagit under inledningen av 2016, men faktum är att tillväxten har bromsat i början av året. Det finns inte heller mycket som talar för regeringens bedömning att USA:s ekonomi kommer att ta fart i närtid. Tvärtom pekar konjunkturbarometrarna mot en fortsatt avmattning.

Däremot delar Skogsindustrierna regeringens uppfattning om att Kinas ekonomi har stabiliserats och att den svenska ekonomin gradvis mattas av efter en period, jämfört med likartade länder med mycket stark tillväxt.